Kolumne i intervjuiSportske novostiU Fokusu

Hadis Zubanović za Akos.ba: Željo je iskrena dječija ljubav koju niko nije uspio da prekine

Agresija na Bosnu i Hercegovinu bila je kobna za razvoj sporta, takva sudbina nije mimoišla ni  fudbalski klub Željezničar. Stagnacija u svim segmentima zahvatila je ekipu sa Grbavice, a najgore od svega po Željezničar bilo je to što je srpski agresor već na samom početku rata zapalio dom plavih. Ipak, uprkos svemu Željezničar je nakon završetka rata u Bosnu i Hercegovinu, te reintegracije naselja Grbavica nastavio tamo gdje je stao.

Nizale su se pobjede, a svakako jedna od najznačajnijih u poslijeratnom periodu bila je ona u susretu protiv gradskog rivala ekipe Sarajeva 5. juna 1998. godine. U sudijskoj nadoknadi junak utakmice postao je Hadis Zubanović pogodivši za pobjedu Željezničara, koja je timu sa Grbavice donijela prvu zvaničnu titulu prvaka Bosne i Hercegovine nakon rata.

5.6.1998. Trenutak kada je Hadis Zubanović ušao u legendu.

Mnogi ovaj uspjeh opisuju kao prekretnicu za Željezničar, a svoj kratki osvrt o ovom susretu, stadionu Grbavici i Željezničaru danas za portal Akos.ba dao je upravo Hadis Zubanović.

Akos.ba:  Je li pobjeda u finalu play-off-a 1998. za Željezničar bio početak nove pobjedničke ere?

Hadis Zubanović: Za mene je ta pobjeda  imala višestruki značaj. Nakon rata smo bili u podređenom položaju, zbog svih okolnosti u kojem se naš Željo nalazio, i ta pobjeda je jednostavno bila prekratnica i nagrada za sve ono vrijeme koje smo proveli bez svog doma ( Grbavice ) i treniranja u nemogućim uslovima. Tako da možemo slobodno reći da se tom pobjedom Željo vraća tamo gdje mu je i mjesto. 

Akos.ba: Kako je bilo igrati na razrušenoj Grbavici poslije rata?

Hadis Zubanović: Ja sam odrastao na Vratniku a moj drugi dom je Grbavica. Tu sam od kako znam za sebe, što kao navijač pa poslije i igrač. Dvije stvari koje su sigurno bile prisutne kod nas igrača, kada smo se vratili, bile su prisutni tuga i ponos. Tuga zbog stanja u kojem smo zatekli stadion, a ponos što smo opet tu. Ja sam kao dječak maštao da jednog dana istrčim pred punu Grbavicu.Nije bilo tada ničega na stadionu, ali imali smo opet sve: publika, puno srce što smo tu, entuzijazam. Hvala Bogu na toj prilici da budem dio te priče.

Akos.ba: Kakav je osjećaj gledati Željezničar na obnovljenoj Grbavici koja je čini mi se ljepša nego ikada?

Hadis Zubanović: Grbavica je zaista sve ljepša i uhvatim sebe kako mi je malo “krivo” što ne igram i sada. Nadam se da će u narednom periodu ugostiti velike ekipe u nekom od evropskih takmičenja i biti ispunjena do posljednjeg mjesta.

Akos.ba: Šta Željo predstavlja Zubanu danas?

Hadis Zubanović: To vam je kao ona iskrena,dječija ljubav,koju niko do sada nije uspio da prekine…najveće ljubavi i prijateljstva nosite iz djetinjstva, tako da će i ova takva da ostane dok god budem živ. – Završio je Zubanović.

Za Akos.ba razgovarao: Admir Lisica

Povezani članci

Back to top button