Kolumne i intervjuiVijesti iz svijeta

„Granice istoka“ – emisija Al Jazeere koja nam približava svjetsku realnost

Opće poznata anegdota koja oslikava domaću medijsku scenu jest „Kad gledam 60 minuta odmah bih išao iz BiH, ali kad pogledam Paralele Mladena Marića zapitam se kuda da idem“.
Zahvaljujući dolasku svjetske mreže Al Jazeere gledaoci sa Balkana su napokon dobili priliku da vide realno stanje u svijetu.
Pored korištenja produkcije drugih članica Al Jazeera Mreže AJB je uspjela kroz niz vlastitih produkcijskih projekata otkriti dugo skrivano i potiskivano lice Balkana. Pored toga u eter su isplivala nova i svježa lica koja su zbog svoje umješnosti zadobila vrlo brzo simpatije publike.
Jedan od ovakvih projekata je emisija “Granice istoka” koju vodi i uređuje mladi i simpatični Harun Karčić.

„GRANICE ISTOKA“ je vanjskopolitička emisija, koja se bavi najaktuelnijim događajima na različitim stranama svijeta, političkim odnosima, a emituje se na Al Jazeera Balkans, u terminu …
Do sada su emitovane četiri emisije.

U prvom izdanju nove vanjskopolitičke emisije Granice istoka, 24.2.2017, mogli smo da saznamo nešto više o ISIL-u, konkretno kako su se protesti protiv policijske represije u Siriji pretvorili u međunarodni sukob, da li pobjeđuju Assadove snage, zbog čega ISIL najmanje ratuje protiv snaga Bahara Al-Assada, a najviše protiv umjerene opozicije, te koje su zemlje primile najviše izbjeglica iz Sirije.
Gosti emisije bili su:
– Louay Safi, bivši predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća i
– Jasmin Redžepi, aktivista i borac za prava izbjeglica.

U drugom izdanju vanjskopolitičke emisije Granice istoka, 10.3.2017, mogli smo da saznamo kakva će biti vanjska politika američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Bliskom Istoku.
Na pitanja da li vlada Mijanmara provodi genocid na Rohinja muslimanima, odgovore smo dobili od Linde Lkhdhir, iz organizacije Human Rights Watch. Također, odgovore na pitanja vezana za temu, dao je i stručnjak za arapsko-američke odnose, Omar Turbi.

U trećem izdanju vanjskopolitičke emisije Granice istoka,24.4.2017, analizirana je Libija, šest godina nakon početka ustanka.
Cilj emisije bio je saznati da li državi prijeti raspad, ko je general Halifa Haftar, te zbog čega je Libija postala glavna tranzitna ruta izbjeglicama.

U četvrtom izdanju vanjskopolitičke emisije Granice istoka, 7.4.2017, vratili smo se na prvu temu – ISIL, te saznali kakva je stvarna moć grupe ISIL, što nam je obrazložio sigurnosni analitičar Barin Kayaoğlu, te kako ISIL koristi šerijat da opravda svoje zločine, na što nam je odgovore dao stručnjak za šerijatsko pravo, dr. Zuhdija Adilović. Ova epizoda je privukla najviše publike na Youtoobe.
Ako govorimo generalno o emisiji “Granice istoka”, možemo reći da je to emisija koja je potrebna svima, jer prateći emisiju saznajemo najaktuelnija dešavanja u svijetu, koja se u svakom slučaju tiču i nas samih.
Naime, voditelj emisije Harun Karčić, koji je objavio više akademskih članaka, prikaza i analiza u međunarodnim časopisima, a bavi se ljudskim pravima i geopolitikom Bliskog istoka, na jedan jako objektivan način saznaje veoma važne informacije i izvještava nas.
U narodu je poznata rečenica „Slika vrijedi više od 1000 riječi“, upravo to potvrđuju i prilozi, koji u emisiji Granice istoka, ne manjkaju. Tačnije, svaka od emisija ima dodatne priloge, putem kojih možemo vidjeti stvarno stanje, a uz to saznajemo i veoma važne informacije, koje inače nisu dostupne.
Za Akos.ba piše: Emina Kahvić

Emina Kahvić, studentica prve godine Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, je polaznica edukacije na portalu Akos.ba za saradnike/dopisnike.

Povezani članci

Back to top button