Umjetnost

Grad Fes u Maroku je prijestolnica znanja

Univerzitet Al-Qarawijjin u marokanskom gradu Fesu, jedan je od najstarijih na svijetu.

Zemlje Magreba odlikuju se karakterističnim srednjovjekovnim gradovima i prestižnim obrazovnim institucijama iz tog razdoblja.

Univerzitet Al-Qarawijjin u marokanskom gradu Fesu, jedan je od najstarijih na svijetu.

Stoljećima je bio naučni centar tog dijela svijeta, a pohađali su ga neki od poznatih srednjovjekovnih naučnika. U Fesu je bio Abd al-Mun’im al-Imrani.

Marokanci za grad Fes kažu da je prijestolnica znanja, a prva asocijacija im je Al-Qarawijjin… Džamija koja je vremenom postala univerzitet. Pohađali su ga studenti iz zemalja Magreba, ali i drugih područja.

“Pojam katedre u uskoj je vezi s univerzitetom Al-Qarawijjin. Taj izraz prvobitno je označavao uzvišenje u prostoriji, na kojem je sjedio predavač iz oblasti islamskog prava ili neke druge discipline… Mjesto je bilo uzdignuto shodno njegovoj stručnosti u datoj oblasti”, kaže Muhammad Faqihi, profesor.

Centar obredoslovlja

A oko takvih katedri, u halkama, odnosno krugovima, sjedili bi studenti, koji su na ovom univerzitetu slušali predavanja nekih od najeminentnijih profesora u islamskom svijetu. A mnoge nauke su prvi put izučavane upravo ovdje.

Džamiju je 859. godine sagradila Fatima bint Muhammad al-Fihri, potomak osnivača historijskog grada Al-Kajrevana u Tunisu.

“Al-Qarawijjin je nakon osnivanja bio centar obredoslovlja, sufizma i islamske misli… No, vremenom je postao sveobuhvatan univerzitet…”, ističe Abd al-Majid al-Mardi, imam.

Poznati studenti

Skoro 12 vijekova, mujezini se oglašavaju s unikatnog četvrtastog minareta… Smatra se jednim od najstarijih, ali najljepših minareta u zemljama Magreba.

Neke od najpoznatijih ličnosti koje su studirale ovdje – slavni su arapski geograf i kartograf Muhammed al-Idrisi, jedan od pionira sociologije Ibn Haldun, ali i jevrejski filozof Mojsije Majmonid koji će kasnije postati lični ljekar Salahudina Ejubija, vojskovođe i osnivača Ejubijske dinastije.

“Oko univerziteta nastao je grad Fes, jedan od simbola Maroka, čije uske ulice vode do kulturno-historijskog blaga koje se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a”, izvještava reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Povezani članci

Back to top button