Ekonomija

Gosti koji mnogo troše: Očekuje se povećan priliv turista iz arapskih zemalja u BiH

Turisti iz zemalja Zaljeva veoma dobri potrošači. To su gosti koji mnogo troše, imaju mogućnost konzumiranja halal ishrane, što im je veoma važno.

USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini i Privredna komora Federacije BiH u saradnji s Flydubaijem i Flynasom te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo) organizirali su roadshow u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

U pitanju je prvi B2B roadshow u dvije zemlje na tržištu Zaljeva, odnosno Arapskog poluotoka koji ima za cilj razvoj i rast prodajne mreže Bosne i Hercegovine na tim tržištima putem direktnog poslovanja (B2B) s turističkim operatorima i putničkim agencijama sa sjedištem u UAE i Saudijskoj Arabiji.

Roadshow je obuhvatio prezentacije Bosne i Hercegovine kao atraktivne i privlačne destinacije za turiste iz ovih zemalja koji dolaze u BiH i koji se smatraju najvećim potrošačima s produženim boravkom i visokim procentom ponovnog posjeta turističkim odredištima.

Deset turističkih operatera koji su bili dio ovog projekta predstavili su sve ljepote i znamenitosti iz cijele države i ponudili potencijalnim turistima mogućnosti da upoznaju BiH u svim sezonama.

Jedna od agencija koja je bila dio tog roadshowa je i 2M Travel, a njen osnivač Ajdin Kršić kazao je Feni da tour operateri od početka pandemije koronavirusa intenzivno sarađuju s USAID-om kako bi što uspješnije napravili promociju BiH.

Kršić ocjenjuje da je iako su i ranije posjećivali sajmove na kojima su predstavljali ponudu BiH, ova promocija bila ponajbolja jer su svi udruženo radili s jednim ciljem, a to je da se poveća broj dolazaka u BiH.

On naglašava da turisti iz zemalja Zaljeva imaju veliku platežnu moć. Oni će, napominje Kršić, kupiti deset tegli meda, jesti u najboljim restoranima, iskoristit će sve vrste turističkih usluga poput brodica i raftinga i iznajmiti najskuplje vile, a ono što je za BiH najvažnije takvi turisti ostaju prilično dugo – sedam do 10 dana.

“Oni tradicionalno u BiH dolaze u ljetnoj sezoni jer su kod njih tada visoke temperature, ali posljednjih godina bilježi se trend razvoja zimskog turizma, tako da smo imali grupe u decembru, januaru i februaru iz Omana i Dubaija, a posljednjih godina primjetan je rast broja turista iz Saudijske Arabije”, kaže Kršić.

Napominje da su tour operateri važni svima na destinaciji jer ukoliko oni uspiju pridobiti turiste promocijom, znanjem i pruženom uslugom, sa ostalim akterima na destinaciji onda će svi biti na dobitku uključujući državni budžet i privatni sektor (hotelijeri, prijevoznici, iznajmljivači i ugostitelji).

“Zato je važno da je USAID odabrao i prepoznao važne tour operatere i hotelijere koji zaista mogu doprinijeti afirmaciji i razvoju bh. turizma nakon čega ćemo svi imati koristi”, zaključio je Kršić.

Turistička agencija Bosnian Tour Operator jedna je od 10 koje su bile dio ovog roadshow programa, a menadžerica agencije Adisa Zornić Ameti za Fenu je kazala da je prvi put na ovakav način organizirano predstavljanje BiH zasnovano na sastancima s predstavnicima turističkih organizacija iz regiona Zaljeva.

Kaže da su turističke agencije i druge institucije koje se bave turizmom pokušali pod okriljem USAID-a privući klijente iz tih zemalja, jer je i statistika pokazala da je prethodna godina obilježena dolascima turista iz arapskih zemalja i Turske.

“BiH je prošle godine iskoristila situaciju blažih epidemioloških mjera gdje je turistima trebala samo potvrda o vakcinaciji protiv Covida-19 ili negativan PCR test za ulazak u zemlju, što je bilo povoljno za turizam u BiH i što nam je spasilo sezonu”, pojasnila je Zornić Ameti.

I ona je istaknula činjenicu da su turisti iz zemalja Zaljeva veoma dobri potrošači. To su gosti koji mnogo troše, imaju mogućnost konzumiranja halal ishrane, što im je veoma važno, a BiH je zemlja puna prirodnih ljepota, rijeka i jezera, što njih dodatno privlači.

“To su sve prednosti koje mi njima pružamo kao idealna destinacija za odmor. Predstavili smo im i potencijale zimske sezone, posebno imajući u vidu da su to zemlje koje nemaju četiri godišnja doba i koje na ovaj način mogu vidjeti kako zima izgleda u Evropi”, kaže Zornić Ameti.

Kako je kazala, tour operateri individualno i zajednički trude se da unaprijede turizam u BiH, dodajući da je velika čast i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju u svijetu, zbog čega i imaju velika očekivanja od ove sezone.

“Vrijeme će pokazati da li je postignut cilj koji je podrazumijevao predstavljanje Bosne i Hercegovine kao jedne od najatraktivnijih destinacija u Evropi”, zaključila je Zornić Ameti.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija bili su među deset glavnih tržišta za bh. turizam. U 2019. godini u BiH je došlo ukupno 98.000 posjetitelja iz ove dvije zemlje, s prosječnim trajanjem boravka od tri noći.

U 2021. dolasci iz UAE i Saudijske Arabije činili su 8,5 posto ukupnih dolazaka turista u BiH, a državljani UAE su drugi najbrojniji posjetitelji s 49.000 dolazaka, što je povećanje od 53 posto u odnosu na 2019. godinu.

FENA

Povezani članci

Back to top button