Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Glamočko ljeto – jedina kulturna manifestacija Bošnjaka u Livanjskom kantonu

Glamočko ljeto – jedina kulturna manifestacija Bošnjaka u Livanjskom kantonu

U Glamoču će od 14. do 23. jula/srpnja 2017. godine biti održana tradicionalna manifestacija/festival „Glamočko ljeto 2017“.

Organizatori festivala „Glamočko ljeto 2017„ su Bošnjačka zajednica kulture Preporod Glamoč, Medžlis islamske zajednice Glamoč i MDD Merhamet, Osnovni odbor Glamoč.

Tokom desetodnevnog Festivala „Glamočko ljeto 2017“ za posjetitelje je pripremljen cijeli niz vjerskih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i zabavnih sadržaja.

„Festivalom “Glamočko ljeto 2017“ želimo gradjanima Glamoča, kako onima koji žive i rade u našem gradu, tako i našoj dijaspori koja tokom jula boravi u našem gradu ponuditi sadržaje koji će im omogućiti da se druže, obrazuju, zabave, učvrste medjusobne i veze sa rodnim gradom.Na ovaj način želimo predstaviti i bogato historijsko naslijeđe našeg grada i pokazati da  u Glamoču itekao ima života i nade za bolju budućnost“ kaže Arif Kovačević član Organizacionog odbora Festivala „Glamočko ljeto 2017“.

Programom je predviđeno da se 14.07.2017. godine svečano otvorenje održi u Gradskoj džamiji u Glamoču u 12.oo sati a istog dana predviđen je  i mevlud šehidima Glamoča i BiH, 15.07.2017. godine u Domu kulture Glamoč bit će otvorena izložba slika „Stara Bosna“, dok je u večernjim satima planirano „Veče sevdaha“, a nastupit će vokalni solisti, članovi BZK Preporod Zenica.

Narednog dana, 16.07.2017. godine u Domu kulture Glamoč predvidjena je Smotra folklora u okviru koje će nastupiti članovi KUD „Blagaj„ iz Blagaja i folklorna sekcija BZK Preporod Glamoč.

Pormocija knjige „ Tomašica – masovna grobnica„ autora prof.dr. Muje Begića predviđena je za 17.07.2017. godine u hotelu Split u Glamoču.

Druga smotra folklora održat će se 18.07.2017. godine u Domu kulture Glamoč, a nastupit će članovi KUD „Borac„ Travnik, KUD „Višnjevo„ Travnik i folklorna sekcija BZK Preporod Glamoč.

Večer ilahija i kasida predviđeno je za 19.07.2017. godine u Domu kulture Glamoč, a nastupit će izvođači BZK Preporod Livno i MIZ Livno.

Za 20. i 21.07.2017. godine zakazan je turnir u malom fudbalu koji će se održati na stadionu u Kovačevcima.

U saradnji sa JU Muzej „Alija Izetbegović“ 22.07.2017. godine u sali hotela Split bit će održana promocija knjige „Alija Izetbegović, mislilac i državnik„.

Ovogodišnji Festival „Glamočko ljeto 2017„ završava se 23.07.2017. godine koncertom Armina Muzaferije u Domu kulture Glamoč.

Generalni pokrovitelj Festivala „Glamočko ljeto 2017„ je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda koji bi trebao svečano otvoriti manifestaciju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top