U Fokusu

Gdje trošimo svoje vrijeme?

Vrijeme je novac koji imaš u svom životu. To je jedini novac koji imaš i samo ti odlučuješ kako ćeš ga potrošiti. Budi pažljiv i ne dopusti da ga drugi troše umesto tebe. – Karl Sandburg

 Društvene mreže mogu biti itekako korisne ako se iskoriste u prave svrhe

S pojavom interneta upoznali smo se s različitim društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama, Twittera i drugih. Na ovaj način stvorile su se brojne mogućnosti za korisnike interneta, od stvaranja prijateljstava do različitih vrsta promocija i reklama. Ipak, koliko god nešto imalo pozitivne strane, uvijek se ostavi prostora i za one negativne. Korisnik je taj koji odlučuje s koje strane će prići nekoj, u ovom slučaju, društvenoj mreži. Društvene mreže mogu biti  korisne ako se iskoriste u prave svrhe. Nažalost, svjedoci smo da se u današnjem vremenu one itekako zloupotrebljavaju. Žrtve su, najčešće, mlade osobe koje većinu svog slobodnog vremena iskorištavaju provodeći vrijeme na internetu.

Mladi dnevno troše pet sati na društvenim mrežama

Za one koji ispravno pristupaju društvenim mrežama, one mu mogu pružiti druženja sa starim prijateljima i porodicom, upoznavanje novih ljudi, pokretanje različitih peticija koje mijenjaju svijet nabolje, upoznavanje različitih kultura i tradicija, savršenu priliku za reklamu i pokretanje biznisa.  Međutim, stalno korištenje društvenih mreža bez nekog posebnog razloga može biti, itekako, gubljenje vremena. Vršeći anketu nad 40 srednjoškolaca u BiH, saznali smo da prosječno vrijeme njihovog aktivnog korištenja društvenih mreža  iznosi pet sati na dan što je jako zabrinjavajuće.

Zašto su društvene mreže gubljenje vremena?

U nastavku teksta navest ćemo osam razloga zbog kojih smatramo da su društvene mreže gubljenje vremena. Oni usput predstavljaju negativnu stranu ove moderne „zanimacije“ kod sve većeg broja korisnika.

  1. Trošenje vremena na nebitne osobe u Vašem životu

Pored malog broja Vaših pravih prijatelja, tu su i oni koji su Vam simpatični na društvenim mrežama, zatim zajedniči prijatelji, prijatelji prijatelja itd., lanac se nastavlja. Ipak, smatramo da nema potrebe dodavati u prijatelje osobe koje, vjerovatno, nikada nećemo upoznati uživo.

  1. Narušavanje privatnosti

Što ste veći korisnik društvenih mreža Vaša privatnost je sve više ugrožena. Objavljivajući postove; slike, tekst, lajkajući pojedine stranice i objave, Vi šaljete određene podatke svojiim prijateljima, ali i mnoštvu drugih korisnika tipa agencija, istraživača itd.

  1. Lažni identitet

Veliki broj korisnika na društvene mreže pristupi sa lažnim osobnim podacima i to najčešće iz dva razloga: želeći da zaštiti svoju privatnost ili da zloupotrijebi profil. Ukoliko osobu ne poznajete lično, vrlo lahko se može desiti da pišete s osobom koja uopće nije ona i onakva kakvom se predstavlja.

  1. Kajanje za grešku koja je već počinjena

Objavljeni postovi se vrlo brzo šire i gotovo ih je nemoguće „ukloniti“. Ukoliko ste objavili nešto zbog čega ste se vrlo brzo pokajali, teško da ćete moći ispraviti načinjenu štetu, naročito ako se radi o osjetljivim temama. Vaša objava je vrlo brzo mogla biti sačuvana ili uslikana od stane ljudi kojima je bila dostupna.

  1. Veći pristup internetu, veći zahtjevi potrošača

Koliko god je biznis preko interneta olakšan, isto toliko je proizvođačima otežan pronalazak kupaca. Razlog leži u činjenici da korisnici imaju pristup globalnom tržištu, mogu da porede cijene i kvalitet roba iz svih dijelova svijeta, zbog čega je mnogo teže zadovoljiti standarde kupaca. Razlog se krije, naravno, i u brojnim lažnim, netačnim, i „prenapuhanim“ informacijama o proizvodima zbog kojih kupci gube povjerenje u online kupovinu.

  1. Gotovo je nemoguće ostati anoniman

Koliko god se trudili da pojedine informacije o sebi sakrijemo na svom profilu, nemoguće je.  Ako ništa, naša interesovanja bit će otkrivena preko lajkanja različitih objava.

  1. Nasilje i muljaža

Slučajevi zlostavljanja na internetu u zadnje vrijeme sve su češči. Emocijonalna ucjena, cyber-uhođenje, prijetnje itd, samo su neki od različitih načina ispoljavanja nasilja. Iako postoje brojne sigurnosne funkcije, uznemiravanja, online prevare i krađe identiteta su najčešće prevare na internetu.

  1. Efekti na rad, studije i zdravlje

Ako ste postali ovisni o društvenim mrežama pve tri dimenzije u Vašem životu će sigurno ispaštati, Vrijeme provedeno na internetu prolazi vrlo brzo, zbog čega često nećete biti ni svjesni koliko ste zapravo vremena izgubili, nakon čega uskoro nećete stizati da izvršavate svoje svakodnevne obaveze. Ovaj segmenat naročito šteti kad je u pitanju učenje. Djeca pate od fizičkog i mentalnog poremećaja dok su mladi izloženi hroničnoj depresiji i usamljenosti.

Za Akos.ba: Nejra Avdić

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button