Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Gdje je Aiša r.a u životima današnjih djevojaka?

Gdje je Aiša r.a u životima današnjih djevojaka?

Zivimo u relativnom losem vremenu ili prije ce biti sa losim ljudima. Nisam od onih koji u ljudima gleda samo lose, naprotiv, smatram da u svakom covjeku postoji dobro koje tinja, treba samo to podstaci I rasplamsati. Uspijevalo mi je to do sada, ne zalim se. Gledajuci svakojake prizore po ulicama tokom ovog svog studentskog zivota, razmisljao sam tako jednog popodneva u gradu, ispijajuci nasu bosansku kahvu sa ćejfom, dugo, onako kako to moja braca i sestre bosnjaci inace cine. 
Nisam mogao a da ne primjetim koliko je uticaj medija izopacio nase drustvo i instalirao neki novi sistem odijevanja, ponasanja, daleko od reda i sklada. Pored razgolicenih djevojaka koje su vec duboko ogrizle u „turbo folk” stilu, sa jednim jedinim ciljem da budu poput nekiih doticnih pjevacica, cije je imena sramota pominjati kada se prica o korisnim i lijepim stvarima. Nisam mogao a da ne primjetim i onu drugu stranu, sestara ciji hidzab treba da bude kruna, prostran a ne body sa svakojakim kreaturama koji za sestru muslimanku ciji je cilj da bude neupadljiva, bas stvara upadljiv efekat. Covjek tako, ne zna sta da misli, dal’ su bolji ovi sto su razgoliceni ili ovi sto se “izigravaju” sa vjerom, manipulisuci sa hidzabom, al’ sva sreca nije nase da sudimo, Allah dz.s zna najbolje o svima. Kada jos pomislim da ima brace koja spore zeni pravo na obrazovanje, a da ima i zena kojima je jedini glavni cilj udaja, jasno mi je odjednom zasto smo mi muslimani u nasoj dragoj Bosni i Hercegovini tu gdje jesmo, nazalost. 
Kada god razmisljam o tome, u misli mi dodje Aisa r.a, nasa majka od koje su mnogi ashabi poslanika s.a.v.s i tragaci za znanjem i mudrosti trazili savjet, zapitam se koliko zena danas postoji kojima moze otici nasa ulema po savjete?
Koliko je znanje prisutno kod nasih muslimanki, koliko slijede Aisu r.a? – Cini mi se malo, mozda se i varam, al’ daleko vise sljedbenika ima pjevacica poznatog americkog repera, jer nase djevojke i sestre ne znaju mnogo o Aisi r.a jer im njihovi roditelji ne pricaju puno, kao da ih je stid naucenije zene iz poslanikovog s.a.v.s vremena. Daleko od toga da mi nemamo obrazovanih djevojaka i sestara, ali nam fali obrazovanih muslimanki. Hvali nam sestara koje klanjaju redovno pet dnenvik namaza a istovremeno su doktori medicinskih, elektrotehnickih ili masinskih i drugih nauka i imaju stabilan brak i porodicu i djecu koja su takodje uspjesna. Takvih nam zena fali, jer danas je odgojiti dijete jako tesko,, muslimanka mora biti jako dobro obrazovana da bi mogla na ispravan nacin odgojiti svoje dijete. Fali nam majki koje sutra necete savjetovati svoje kceri da nadju momka bogatog momka za udaju, sa dobrim autom, vec da traze cestitog, karakternog muslimana koji ce ih postovati isto kao sto je poslanik s.a.v.s postovao Aisu r.a. Fali nam danas Aisa r.a. kao uzora sestrama, kao uzor majkama, za koju Hazreti Urve kaže za hazreti Aišu (ra): “Nikada nisam vidjela učeniju ženu od hazreti Aiše (ra) na polju vjerskog prava, medicine i poezije.”
Sve dok Aisa r.a. ne postane uzor nasim sestrama mi cemo i dalje imati drustvo kojem ce mnogo toga faliti, i ako misle djevojke i sestre da nece biti cool ako slijede primjer Aise r.a sjetimo se da je ona bila najdraza poslaniku s.a.v.s od svih ljudi, a zar ima neceg ljepseg da te poslanik s.a.v.s zavoli, samim time ce te i Allah dz.s zavoljeti, jer Allah dz.s kaze u hadisi-kudsi:

“Ko bude neprijatelj robu Mome tome rat objavljujem. Za Mene najdraža stvar s kojom Mi se rob Moj približava jeste ono što mu propisah. Rob Moj nafilama Mi se približava sve dok ga ne zavolim, a kada ga zavolim postajem sluh njegov, kojim sluša, vid njegov, kojim gleda, ruka njegova, kojom prihvata, i noga njegova, kojom hoda. Ako Mi što zatraži – dat ću mu, a ako od Mene utočište traži – pružit ću mu. Od svega što radim, nizašta se ne dvoumim kao što se dvoumim uzeti dušu roba Moga, vjernika: on smrt ne voli, a Ja ne volim ožalostiti ga.”

 

 

Piše: Admir Mukinović

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top