Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > FK Guber Srebrenica – priča koja još uvijek traje

FK Guber Srebrenica – priča koja još uvijek traje

U bivšoj državi bilo je dosta teže doći do izražaja u velikoj konkurenciji kakva je tada bila na jugoslovenskoj fudbalskoj sceni. Posebno se to odnosi na posljednje sezone pred raspad države, kada su „veliki“ timovi napravili skoro pa nedostižnu razliku u sportskom, infrastrukturalnom i svakom drugom pogledu. Također, uslijed takve situacija male sredine su imale veliki problem sa lokal patriotizmom, što je značilo da lokalni niželigaši nisu imali adekvatnu podršku kakva im je trebala. Osim podrške i poticaja od nadležnih vlasti, svakako je možda i veći problem bilo igrati pred praznim tribinama, što za Guber iz Srebrenice nije bio slučaj.

„Rođenje“ FK Gubera i historijski meč

Prva fudbalska lopta stigla je u Srebrenicu 1923. godine  što je bio jedan od preduslova za početak aktivnog bavljenja fudbalom. Koliko je za Srebreničane fudbal bio bitan, govori i njihova odluka da veoma brzo nakon što je lopta stigla u grad osnuju i organizuju fudbalski klub. Već godinu dana nakon što je prva lopta stigla u Srebrenicu osnovan je fudbalski klub “Guber” iz Srebrenice, te od daleke 1924. godine pa sve do sada ova ekipa egzistira u ovom gradu. Period prve Jugoslavije ubrzao je proces osnivanja sportskih društava, te u velikoj mjeri olakšao procedure oko registriranja fudbalskih klubova, što je bila glavna prepreka masovnijem osnivanju fudbalskih klubova tokom austrougarske uprave. U periodu od osam decenija rada, FK “Guber” se takmičio u nekoliko rangova – počev od opštinske do regionalne lige. Naravno, kao i u svakom klubu tako i u FK Guber, postojali su dani ponosa, ali i oni koje bi svi rado željeli da zaborave. Počeci FK Guber Srebrenica bili su teški, osim što su morali igrati na neadekvatnim podlogama, Srebreničani nisu imali ni odgovarajuću fudbalsku oprememu. Ipak, u godinama koje su dolazile nakon postepenog rasta ove ekipe poboljšavali su se i uslovi što je adekvatno popraćeno i na terenu. Početkom osamdesetih godina FK Guber je bilježio solidne rezultate uz par oscilacija, a kraj osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je vezan za dane ponosa i slave. Prvi takav susret za ovaj mali grad bio je sa Veležom, ali ne mostarskim, već Nevesinjskim. Na kišom natopljenom terenu i uz veliku podršku navijača srebrenički  tim je rutinski i sa lakoćom pobijedio goste iz Nevesinja rezultatom 4-1. Strijelci su bili rahmetli Armin Hasanbegović sa tri gola i rahmetli Haris Ahmetović jednom. Ovo je za malu lokalnu ekipu FK Gubera bio historijski rezultat, jer su ovom pobjedom došli među najbolje 32 ekipe u bivšoj Jugoslaviji. Danima nakon ove utakmice Srebrenica je bila u slavljeničkoj atemosferi, a nakon saznanja da će u narednom kolu takmičenja dočekati ekipu Budućnosti iz Podgorice, slavlje je bilo još veće. Na dan utakmice Srebrenica je bila na nogama, karnevalska atmosfera sa ulica prenesena je kasnije na prepuni stadion FK Gubera. U ovoj za FK Guber historijskoj utakmici treneru Bratislavu Vukosavljeviću na raspolaganju su bili sljedeći igrači:

Armin Hasanbegović, Ibro Mehanović, Sead Nukić, Nermin Pašalić, Jusuf Malagić, kapiten Senad Džanić, Milan Pavlović, Dragutin Dragičević, Safet Mehanović, Samir Mujičić, Ademir Smajić, Haris Ahmetović, Vladimir Bato Inđin, Esmir Muratović, Hazim Ahmetović, Ekrem Omerović.

Regularni dio ove utakmice završen  je 1:1, a nakon toga se pristupilo izvođenju penala. U triler završnici FK Guber je izašao kao pobjednik, te se na taj način plasirao među 16 najboljih ekipa bivše države. Ipak, slavlje je veoma kratko trajalo jer je fudbalski savez nakon nekoliko dana odlučio da se utakmica ponovi iz razloga jer sudija „nije znao“ da se nakon regularnog toka trebaju igrati produžetci, a ne penali. Uslijedila je nova utakmica, koju kako Srebreničani kažu je morala pobijediti ekipa iz Podgorice. Nakon ove utakmice splasnula je euforija, a nekoliko godina nakon najvećeg historijskog uspjeha došao je krvavi rat.

FK Guber Srebrenica danas

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane Srbije i Crne Gore,  FK Guber kolektiv u usponu bio je ugašen. Trebalo je da prođe skoro petnaest godina do bi se iz pepela podigao ponos Srebreničana. Sve do 2004. godine nisu bili stvoreni uslovi za ponovno pokretanje ovog kluba, međutim na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Srebrenice Abdurahmana Malkića došlo je do  registracije FK Guber Srebrenica. Od tog trenutka pa sve do danas FK Guber Srebrenica takmiči se u nižim ligama manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, a u njegovom sastavu su podjednako Srbi i Bošnjaci, baš kao i nekada kada su Srebreničani pokrenuli priču zvanu Guber. Osim prvog tima, Guber ima i mlađe selekcije što je itekako vrijedno spomena, a osim takmičenja u nižim ligama glavni cilj je i zbližavanje mladih kroz sport. Za Guber je u ovom trenutku najvažnije da ostvari rezultatski iskorak, a da li je to moguće uz trenuta izdvajanja ostaje nam da vidimo u vremenu koje pred nama.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top