Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Filmovi Avde Huseinovića: Historijske priče o stradanju Bošnjaka

Filmovi Avde Huseinovića: Historijske priče o stradanju Bošnjaka

Četiri nova dokumentarna filma koji dodatno osvjetljavaju genocid u Srebrenici, Višegradu, Prijedoru i drugim stratištima u Bosni i Hercegovini priprema ovih dana publicista i istraživač Avdo Huseinović.

Do kraja sedmice bit će snimane izjave svjedoka, odnosno bivših logoraša za film “Logori smrti”, kazao je Agenciji Fena Huseinović.

Nakon sarajevske regije, snimanje filma bit će nastavljeno na području sjeveroistočne Bosne.

Snimanje filma “Logori smrti” na području Sarajeva počelo je 27. februara, kada je snimljeno svjedočenje bivšeg zatočenika u logoru “Bunker” na području općine Vogošća Eseta Muračevića.

Filmom “Logori smrti” bit će obuhvaćena svjedočenja 30-ak ljudi u saradnji sa Savezom logoraša BiH, ali i analitičara, tužioca i istraživača. Bit će korišten i dokumentarni materijal iz tog vremena.

Snimanje bi trebalo biti završeno do kraja augusta. Tokom septembra i oktobra bit će rađena montaža i finalna postprodukcija i film bi trebao biti završen do 1. novembra.

Osim filma “Logori smrti”, Huseinović radi još tri filma koji govori o stradanjima Bošnjaka i genocidu u BiH.

“Upravo je u završnoj fazi dokumentarni film “Na Drini krvavi Višegrad” koji radimo više od godinu dana, a premijera bi trebala biti sredinom aprila na dan kada je Užički korpus okupirao Višegrad i izvršio agresiju na BiH”, kazao je Huseinović.

U fazi montaže je i film “Prijedorska polja smrti” koji će bit završen do maja. Taj film će premijerno biti prikazan 31. maja u Melburnu, kazao je Huseinović.

Također više od godinu dana radi i na filmu “Bošnjaci-genocid u kontinuitetu” koji govori o stradanju Bošnjaka u posljednja tri stoljeća.

“Taj projekt radim više od godinu dana, ali o njemu ćemo više pričati u drugoj polovini godine. To je jedna kompleksna priča i taj projekt će se raditi još oko godinu dana”, kazao je Huseinović.

Naglasio je da se radi o “kompleksnoj historijskoj priči stradanja Bošnjaka u posljednja tri stoljeća na području cijelog Balkana”.

“Trebat će nam minimalno još godinu dana da završimo taj projekt. Jer ne obrađujemo samo područje Bosne, nego i područje Sandžaka i drugih teritorija u okruženju gdje su Bošnjaci nekad živjeli i odakle su protjerani”, kazao je Huseinović.

 

Novo vrijeme

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top