Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Filma „Zaštićena zona Goražde – 20 godina poslije“ prikazan u Novom Gradu

Dokumentarni film „Zaštićena zona Goražde – 20 godina poslije“, nakon Goražda, promovisan je 18. aprila u Općini Novi Grad Sarajevo.

Filma „Zaštićena zona Goražde – 20 godina poslije“ prikazan u Novom Gradu

Projekcija je upriličena u multimedijalnoj sali u povodu 25. godišnjice, koja se obilježava 9. maja, od kada su pojedina područja u BiH rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a proglašena takozvanim sigurnim ili zaštićenim zonama, a među njima i Goražde.

Projekciji su prisustvovali predstavnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa premijerom Emirom Okovićem i predsjedavajućom Skupštine BPK-a Goražde Aidom Obuća, predstavnici Općine Novi Grad sa načelnikom Semirom Efendićem, te predstavnici federalne i kantonalne vlasti, akteri filma, branioci Goražda i drugi gosti.

Goražde je jedina “zaštićena zona” koja, uprkos velikim ljudskim gubicima i razaranjima nije doživjela tragičnu sudbinu ostalih “zaštićenih zona” u Istočnoj Bosni. To je jedini bh. grad na Drini koji se uspio odbraniti tokom troipogodišnje opsade. Izloženi svakodnevnom granatiranju teške artiljerije i pod snajperskom paljbom, njegovi stanovnici uspjeli su odbraniti svoj grad, svoje domove i državu.

Dokumantarni film je priča-svjedočanostvo i podsjećanje na golgote kroz koje su prošli hrabri Goraždani tokom agresije na našu zemlju, a i istovremeno govori o dizanju iz pepela grada na Drini, njegovoj obnovi i razvoju koju je doživio nakon više od dvije decenije od završetka rata.

Premijer BPK Goražde Emir Oković kazao je ovom prilikom da je postojala potreba da se historijske činjenice zabilježe na ovaj način, a ova ideja realizirana je putem kantonalne televizije Goražde. „Mi kao Vlada smo podržali ovu ideju s ciljem i zadatkom da javnosti predstavimo kako je to bilo u zaštićenoj zoni Goražde prije nešto više od 20 godina i u kakvom stanju se nalazi danas jedna zaštićena zona UN-a“, izjavio je Oković.

Za zločine nad civilnim stanovništvom i djecom u zaštićenoj zoni Goražda nažalost još niko nije odgovarao, kako pred međunarodnim tako i domaćim sudovima.

Autor filma, inače novinar JP RTV BPK Goražde Muhamed Bajrović, podsjeća da se radi o Gradu heroju, gradu koji je mnogo toga prošao i propratio.

„Znamo kako su preostale dvije zaštićene zone završile, grad Goražde je imao sreću da preživi i ova priča govori o njegovim hrabrim stanovnicima i djeci koja su nažalost ubijena u vrijeme opsade Goražda i svim žrtvama koje su pale u odbrani tog jedinog bh. grada na Drini, koji je bio pod kontrolom Armije RBiH“, naglašava Bajrović i dodaje da ovaj dokumantarac šalje jednu antiratnu poruku.

Kroz film je predstavljeno šta jedan grad iz pepela može postati 20. godina nakon, a Goražde je zahvaljujući hrabrim, vrijednim i radnim ljudima uspjelo razviti se u industrijskom, ekonomskom, turističkom i svakom drugom smislu.

Dokumentarac započinje i završava dijelovima iz stripa o ratu u Istočnoj Bosni pod imenom Zaštićena zona Goraždekojeg je napisao poznati američki novinar Joe Sacco.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com