Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Fascinantno – šejh Sallah Sultan: 11 stvari koje sam postigao u egipatskom zatvoru

Fascinantno – šejh Sallah Sultan: 11 stvari koje sam postigao u egipatskom zatvoru

Poznati islamski daija, dr. Sallah Sultan, koji se već više od godinu dana nalazi u zatvoru egipatskih pučističkih vlasti, poslao je pismo, u kojem govori o godini dana provedenih u zatvoru, navodeći 11 dostignuća koje je, u toku te godine, u zatvoru ostvario.

On u pismu, između ostalog, kaže: “A zašto da se ne oslonimo na Allaha, koji nas je uputio putevima, i da se ne strpimo na onome što nas uznemirava, a na Allaha neka se oslone, oni koji žele osloniti se na nekoga – prošla je godina dana od kako sam u tamnici, godina dana nakon toliko godina Allahovog dobra i blagodati. Prošla je godina dana u tamnici, iza rešetaka, godina dana u kojima mi je bilo uskraćeno obavljanje namaza u džematu, dersovi i i’tikaf. Godina dana u kojem mi je bilo uskraćeno da putujem po svijetu i promoviram Allahovu vjeru, godinu dana u kojima sam odvojen od supruge i djece, mojih voljenih i dijelova moga srca. Godina dana od kako sam odvojen od porodice, dragih insana, od mojih plemenitih i inteligentnih studenata, u kojoj sam odvojen od mojih učitelja i alima pred kojima sam sjedio i učio. Godina dana u kojima mi je uskraćen pogled prema plavetnilu neba, prema zelenilu drveća, prema moru i potoku, godina dana u kojima mi je uskraćeno slušanje njihovog toka…” U nastavku pisma, on nabraja svoja dostignuća koja je u toku ovih godinu dana ostvario, pa kaže:

1. Proučio sam cio Kur’an na namazu više od stotinu puta…

2. Uzeo sam i’džazu za Buharijevu zbirku hadisa, želja koju sam imao dugo vremena, a koja mi se sad ostvarila.

3. Tokom ove godine sam pročitao tefsira, fikhskih djela, djela iz arapskog jezika, iz književnosti koliko nisam uspio pročitati za prethodnih pet godina.

4. Napisao sam brojna djela i tekstove iz tefsira, hadisa, fikha i arapskog jezika, kao i pedeset kazivanja o mojim putovanjima širom svijeta, tako mi je knjiga postala najbolji prijatelj u osami.

5. Upoznao sam brojne mladiće, ljude, koji su istinski vrh bogobojaznosti, skrušenosti i morala. Druženje sa njima je bio drugi džennet u ovoj tamnici nakon osamljivanja sa Uzvišenim Allahom.

6. Upoznao sam potpunu posvećenost, strpljivost i iman moje porodice koja je uprkos bolu za mnom i mojim sinom Muhammedom, to podnijela. Sve to je u mome srcu povećalo ljubav prema njima i poštovanje koje sam im iskazivao.

7. Posjetili su me ljudi koji su izvor svjetlosti i pobožnosti.

8. Allah me je počastio da budem na usluzi, kao otac i stariji brat, ljudima koji su prolazili kroz torture u zatvoru, a u isto vrijeme budem poput britke sablje u odbrani istine i pravde.

9. Zavjetovao sam se da ću svakodnevno postiti sve dok ne napustim zatvor, kako ne bih propustio priliku na sehuru i pri iftaru da dovim, onda kada se dova prima. U tim dovama sam molio Allaha da kazni zločince, a da dobrim robovima podari ustrajnost i čvrstinu.

10. Svake noći prije sna sam molio Allaha da mi ne uskrati da vidim ono što su mi zulumćari uskratili, i tako mi Allaha, svake noći sam sanjao namaz u džematu, halke i okupljanja uleme, predavanja, seminare, sve ono što sam volio, a tiranin mi je uskratio.

11. Vodio sam računa o svome zdravlju i fizičkoj spremnosti, tako da sam uveo svoj dnevni sportski program, i hvala Allahu, prakticiram ono što nisam ni kao mladić od dvadeset godina prakticirao.

Iz ovog njegovog pisma vidimo snagu vjere i veličinu istinske uleme, koja i trenutke najtežih iskušenja koristi u onome što je dobro za njega, njegovu vjeru i islamski ummet u cjelini.

islamdanas.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com