Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Fabriku iz Švicarske preselili u Zvornik

Fabriku iz Švicarske preselili u Zvornik

Ova švajcarska firma nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku, a njeno otvaranje od velikog je značaja za lokalnu zajednicu kao i cijelu BiH.

Fabrika “Zeohem” je prije nešto više od godinu dana kupila 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta u Zvorniku radi izgradnje kompleksa koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite, kao i silikatne hromatografske gelove.

Zanimljivo je da je kompanija preselila 5 proizvodnih linija iz svog pogona Uetikon iz Švajcarske u Zvornik. Pogon je praktično razmontiran i u 100 vožnji kamionom prebačen u BiH. Prebačeni su i silosi dugi po 20 metara, a za transport svakog je trebalo 4 dana.

Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer novoizgrađena fabrika u Zvorniku, pored postojećih u Švajcarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Nova fabrika “Zeohema”, koja je dio višemilionske investicije, odnosno oko devet miliona švajcarskih franaka, nedavno je počela sa radom i trenutno zapošljava 39 radnika.

Ovaj novi “evropski” pogon “Zeohema” nalazi se u neposrednoj blizini kompanije “Alumina”, koja je dugogodišnji partner “Zeohema” i kao ozbiljan isporučilac sirovina, svakako je i indirektni učesnik u projektu, navode iz ove fabrike.
Kamen temeljac za izgradnju fabrike “Zeohem” u Zvorniku postavljen je 6. marta 2017. godine.

Kamen temeljac tada su položili izvršni direktor te kompanije iz Švajcarske Alojz Valdburg Cial, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser, predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

 biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top