DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Džennet željno očekuje četvericu

Jadno je stanje čovjeka ako laže, ogovara, prenosi tuđe riječni, strastveno gleda ono što mu nije dozvoljeno i lažno se klete. Ovo se tretira kao nanošenje zuluma samom sebi, a lijek od ove opake pošasti je ibadet, istigfar i učenje Kur`ana, a.š.

Za preporod.info pripremio: Adis Sultanović

Rekao je Muhammed, a.s.: „Pet stvari prekidaju post i uskraćuju njegovu svjetlost: laž, gibet (ogovaranje), prenošenje tuđih riječi, strastven (ne dozvoljen) pogled i lažna za kletva.”

Sa pravom se trebamo zapitati ima li kod nas ovih ružnih osobina?! Sigurno da ima, zato se i borimo protiv ovih poroka kako bismo dosegnuli istinske draži i čari ramazni-šerifa. Jadno je stanje čovjeka ako laže, ogovara, prenosi tuđe riječni, strastveno gleda ono što mu nije dozvoljeno i lažno se klete. Ovo se tretira kao nanošenje zuluma samom sebi, a lijek od ove opake pošasti je ibadet, istigfar i učenje Kur`ana, a.š.. Žalosti nas prizor kada dvojica ili dvije ne pričaju niti žele zajedno u saf, neće zajedno na iftar. Ramazanski dani su baš vrijeme da se izmire i da pruže jedan (jedna) drugom ruku i da se halale. Poslanik, a.s., je dijelio sadaku tokom čitave godine, a uz ramazan je to činio još više. Ne smijemo prema našem nahođenju vagati hoćemo li izdvojiti zekat ili ne? Hoćemo li sadekatulfitr dati ili ne?

Ono što je vjera propisala, tu nema cjenkanja ili naduravanja. Čuven je hadis u kome stoji da “nije musliman onaj koji zanoći sit, a njegov komšija gladan, čak ako taj komšija nije musliman.” Veličanstvena je ova poruka za dobročinstvo prema svima koji su oko nas, čak i dalje. Lijep je primjer jedne naše nene postača koja je svaku noć prije iftara nosila hranu jednoj slabije pokretnoj ženi druge nacionalnosti. Kada su je upitali zašto to radi ona im  je odgovorila hadisom: „Džennet željno očekuje četvericu (četiri): učača Kur’ana, onog koji čuva jezik (od nepristojna govora), onog koji nahrani gladnog i onoga ko posti u mjesecu ramazanu.”Stvarna slika našeg vremena nam govori da nažalost ima onih koji oko nas legnu gladni, jadni, bijedni, željni osnovnih životnih namirnica.

Apeliramo na sve nas koji možemo pomoći, da se dodatno angažiramo i da pomognemo takvim ljudima. Poslanik, a.s., je govorio i o još jednoj dimenziji posta: „Postite – bićete zdravi.” Bogu se ne možemo nazahvaljivati što možemo postiti jer pored sevapa i hajrata mi tijelu obezbjeđujemo zdravlje. To je medicina potvrdila i dala zeleno svjetlo postu. Samo oni koji ne poste gube sve ono što je hajr i na ovom i na onom svijetu. Vjernici postači bi željeli da ramazan traje čitavu godinu jer su oplemenili dušu i jer se osjećaju bolje i korisnije: „Kad bi moj ummet znao šta ramazan donosi, zaželio bi da on traje čitavu godinu.” Eh, kad bi Bog d`o trajao godinu dana… Dražesno je postiti i iščekivati iftar. Posebno je to primjetno kod djece koja pomažu oko serviranja iftarske sofre. Nezaboravan je pogled djece prema munari i taj slatki osmijeh kada se upale kandilji. Sve nam to svjedoči i hadis: „Postač ima dva veselja: iftar i susret sa Allahom, kad će On nagrađivati za post.” Nagrada ili hedija je radost srca svakog postača. Allah, dž.š., je obećao nagradu: “Ko isposti ramazan iskreno i nada se nagradi, za to će mu biti oprošteni prošli grijesi.” Ovo je motiv koji nas podstiče u ramazanu da budemo bolji, vrijedniji, korisniji i da nam dani ramazana budu kabul, dove primljene, a naše duše pomilovane Božijom milošću, amin.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button