DijasporaU Fokusu

Džemati u bošnjačkoj dijaspori mjesta druženja u ramazanu

- Ovaj ramazan je u dijaspori dočekan sa posebnom radošću jer su okončane pandemijske mjere, a to je, sa druge strane, veliki pritisak na imame i rukovodstvo džemata, jer su velike potrebe i očekivanja vjernika

Najzastupljeniji oblik organizacije Bošnjaka u dijaspori je kroz džemate koji upravo u ramazanu postaju glavna mjesta okupljanja. Prvi bošnjački džemati u Sjevernoj Americi i Njemačkoj su osnovani krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, da bi se njihov broj značajno povećao tokom 90-ih godina usljed priliva izbjeglica. Posljednjih godina, zbog ekonomskih migracija, osnivaju se i novi džemati, a postojeći dobivaju na svježini i intezitetu rada kroz nove članove.

Ovaj ramazan je u dijaspori dočekan sa posebnom radošću jer su okončane pandemijske mjere, a to je, sa druge strane, veliki pritisak na imame i rukovodstvo džemata, jer su velike potrebe i očekivanja vjernika.

– Najmlađi džemat u Njemačkoj –

Uz koordinaciju glavnog imama Medžlisa Bayern Izeta ef. Bibića,  formiran je prvi bošnjački džemat DE Big Aiigäu u Kemptenu, 140 kilometara od Minhena. Put od ideje do osnivanja ovog džemata trajao je tri godine. U Kepmtenu i njegovom okrugu živi oko 4.000 bošnjačkih porodica koje sad imaju mjesto okupljanja, što će im olakšati očuvanje vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta.

„Iako smo mi vrlo mlada i mala zajednica, napravili smo veliki napredak u vrlo kratkom periodu. Realizovali smo mnogobrojne humanitarne aktivnosti u našem gradu i Africi, što nam je pomoglo da izgradimo ljudske resurse u džematu, što je svakako dio našeg najvećeg projekta, a to je da izgradimo islamski centar u Kemptenu“, kazao je Adis Iskrić, predsjednik džemata Kempten.

Prva teravija u džematu Kempten u Allgäu
Prva teravija u džematu DE Big Aiigäu

Centar će, pored vjerskih, pružati i mnoge druge kulturno-rekreativne i edukativne aktivnosti za sve uzraste u cilju postizanja samoodrživosti objekta.

„Džemat trenutno radi na prikupljanju sredstava za kupovinu zemljišta gdje planiramo započeti gradnju centra čija vrijednost iznosi oko 500.000 eura, dok vrijednost čitavog projekta je procijenjena na oko četiri miliona eura. Mi gradnju objekta možemo započeti odmah, jer imamo već firmi koje su spremne da doniraju materijal, a među našim članovima imamo dovoljno iskusnih osoba koje mogu da grade objekte“, dodao je Iskrić.

Ovaj ramazan je za njih prvi u njihovim prostorijama, što zajedno sa okončanjem dvogodišnje pandemijske pauze u okupljanju, povećava njihovu radost.

Gradnja džemata u dijaspori zbog složenih okolnosti traje godinama. Tako je Islamski centar u Mainzu građen šest godina, a onda je pandemija odgodila na dvije godine korištenje objekta.

„Džemat Mainz je osnovan daleke 1991. godine i tokom godina je mijenjao svoju adresu, a današnji centar je zvanično otvoren u septembru 2019. godine. Nedugo nakon otvorenja, došla je pandemij< COVID-19 koja je spriječila džematlije da koriste novu džamiju. Ovaj ramazan, zbog ukidanja mjera i ograničenja okupljanja, predstavlja za sve džematlije istinsku radost i svojevrsni novi početak u radu džemata. Džemat Mainz broji 523 člana, odnosno porodice“, kažu za Anadolu Agency (AA) iz džemata Mainz.

– Prikupljanje sredstava za džamiju u Frankfurtu –

Bošnjaci koji žive u Frankfurtu i njegovoj okolini su septembra 2003. godine osnovali Bošnjački kulturni centar Frankfurt e.V. sa željom da na taj način zadovolje vjerske i kulturne potrebe.

„Bošnjački kulturni centar (BKC) u Frankfurtu je u procesu prikupljanja sredstava i priprema za izgradnju džamije. Potrebni dokumenti za izdavanje građevinske dozvole su predani nadležnoj instituciji grada Frankfurta, a zatim i prihvaćeni, te se nalaze u standardnoj proceduri provjere. Završetak ovog procesa i izdavanje dozvole se očekuje u skorijem periodu. BKC Frankfurt je u posjedu zemljišta površine 1.200 kvadratnih metara. Planirano je da Centar bude na 1.000 kvadratnih metara i da ima prizemlje i dva sprata“, kaže Alija Kahrimanović, prvi potpredsjednik džemata.

Projekat džamije je pripremio arhitekta Alen Jašarević, koji je autor više značajnih projekata i čiji radovi uživaju ugled u Njemačkoj.

„Predviđeno je da u prizemlju objekta bude kafeterija, odnosno mjesto sastajanja i druženja. Na prvom spratu su predviđene administrativne prostorije, učionice, kancelarije, prostor za održavanje seminara i sličnih događaja te prostorije za žene. Na drugom spratu je planiran džamijski prostor. Prostor će tehnički biti opremljen najnovijom tehnologijom, a prilikom izgradnje će se paziti kako na ekološke tako i ekonomske okolnosti. Prilaz džamijskom prostoru će biti bez ikakvih barijera, prilagođen i osobama sa invaliditetom. Pored parkinga za automobile, imati ćemo i prostor za bicikla u cilju afirmacije zdravog način života i ekologije. Također, bit će postavljen i punjač za električna vozila“, zaključuje Enver Musić, drugi podpredsjednik džemata BKC Frankfurt e.V.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button