Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Džemat je utočište i zaštita mladim i starijim, ženama i muškarcima..

Džemat je utočište i zaštita mladim i starijim, ženama i muškarcima..

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović.

Mr. Nusret ef. Abdibegović je na početku hutbe istakao:

“Nema sumnje da svaka uža i šira društvena zajednica bez obzira na vrijeme i prostor teži napretku, progresu, skladnoj organizaciji, miru i harmoničnom odnosu svih njenih članova.”
U nastavku hutbe mr. Nusret ef. Abdibegović je naglasio da nam riječi džamija, džuma i džemat u svakodnevnoj upotrebi trebaju biti lahke za izgovor te da nam nisu nepoznate u formalnom značenju.

Mr. Nusret ef. Abdibegović poručuje:

“Organiziranje i uspostavljanje džemata je prvostepena, farz dužnost ili nužno obavezujuća, a njegovo zanemarivanje, podjela, razdvajanje je strogo zabranjeno, haram.”
Na kraju hutbe mr. Nusret ef. Abdibegović ističe:

“Pitanje organizacije džemata i aktivnosti u džematu nije pitanje ličnog izbora već pitanje pojedinačne odgovornosti i obaveze, vjerničke savjesti i vjerske pripadnosti. Na članstvo u džematu treba gledati kao na potvrdu naše vjere, mjesto naših vjerskih aktivnosti te kao takav džemat mora biti prostor za utočište i zaštitu našim mladim i starijim, ženama i muškarcima, bolesnima i zdravima, imućnim i siromašnim.“

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com