Islamske teme

Dužnosti prema rodbini: Allah obasipa rahmetom onoga ko posjećuje rodbinu

Ovo je izvanredno važno pitanje.

Ovo je važno za život svake jedinke našeg društva. Nažalost, naročito u ovom vijeku- zbog sve veće žurbe u životu, sve razvijenijih tehničkih mogućnosti i dostignuća, uporedno s tim, sve većih zahtjeva i prohtjeva- njemu se ne poklanja dužna pažnja.

Po islamskom učenju, međutim, obaveze i dužnost prema rodbini svrstane su u kategoriju „vadžib“, a to znači dužnost koja je po svojoj težini odmah iza farza, dakle odmah na drugom mjestu, i neispunjavanje tih obaveza neminovno povlači za sobom kaznu. S druge strane, nije isključeno da su mnogi muslimani, naročito mlade generacije, i ne znaju kako islamsko učenje tretira pitanje obaveza i dužnosti prema rodbini. Iako je ovo pitanje kompleksno i zahtjeva posebnu, širu obradu, ovdje ćemo, radi namjene ovog djela, iznijeti samo osnovni stav Kur’ani-kerima i nekoliko hadisi-šerifa, a čitaocima uputiti toplu molbu da o tome dobro razmisle.

U suri Ra’d (ajeti 20-24) Allah, dž.š., veli: Oni koji izvršavaju obaveze prema Allahu, dž.š., i ne krše ono što su njihove duše priznale i primile (onog dana kada ih je Allah, dž.š., stvorio i zapitao: „Nisam li ja vaš Gospodar?“) – i oni koji posjećuju one koje je Allah, dž.š., naredio da se posjećuju (rodbinu) i boje se Allaha, dž.š., i strahuju od teškog obračuna ( na Sudnjem danu), i one koji su strpljivi želeći zadovoljstvo svoga Allaha, dž.š., i klanjaju namaz i tajno i javno dijele od onoga čime smo ih Mi opskrbili, i dobrim djelom uzvraćaju ružno (djelo) – takvima pripada vječita kuća Dženneta-Adna, u koji će ući oni i njihovi očevi, njihove žene i njihova porodica – koji su bili dobri, a meleki će im ulaziti na svaka vrata (govoreći im): „Neka je spas vama, zato što ste bili strpljivi! Kako je lijepa ta vječita kuća!“

Muhamed, a.s., rekao je: „Tako mi Onoga Koji me je poslao s istinom, Allah, dž.š., neće primiti sadaku niti će pogledati na Sudnjem danu čovjeka koji ima rodbinu kojoj je potrebna njegova pomoć a on joj ne bude pružao pomoć.“ Drugom prilikom je rekao: „Zaista Allah, dž.š., obasipa svojim rahmetom onoga ko posjećuje svoju rodbinu, a prestane spuštati svoj rahmet na onoga ko prestane posjećivati svoju rodbinu.“

Ovo je sasvim dovoljno da uočimo kakav je stav islamskog učenja prema rodbini i kolika je važnost poklonjena ovom pitanju. Ako nam je nemoguće lično posjećivati svoju rodbinu, moguće je raspitivati se za nju, poslati joj kakvu hediju ili barem selam.

Izvor: ”Pouke o moralu i bogobojaznosti”
Autor: Derviš Spahić
Za Akos.ba pripremila: Samira Muratović

Povezani članci

Back to top button