Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Drugi dan manifestacije “Ramazan u Bosni” – Učešće gostiju iz Hrvatske

Drugi dan manifestacije “Ramazan u Bosni” – Učešće gostiju iz Hrvatske

U drugom danu manifestacije “Ramazan u Bosni” učestvovali su gosti iz Hrvatske, čime je ovogodišnja manifestacija dobila internacionalni karakter.

 

U prediftarskom dijelu programa polaznici mekteba iz Mešihata IZ u Hrvatskoj pripremili su prigodan program o važnosti posta i blagodatima ramazana. Među njima posebno ističemo šestogodišnju Ranu Mulabdić koja je najmlađa učesnica ovogodišnje manifestacije. U programu je učešće uzeo Idriz Hasanović, imam u Medžlisu IZ Pula. Idriz Hasanović je svršenik Islamskog fakulteta u Omanu i iza sebe ima par snimljenih ilahija.

Gosti večerašnjeg programa i iftara u Gazi Husrev-begovoj džamiji bili su polaznici mekteba sa područja Medžlisa IZ Lukavac.

Drugi dio programa učenjem odlomka iz Kur'ana otvorio je hafiz Hamza Lavić. U nastavku programa učešće su uzeli gosti iz Konjic -ženski hor Ayman i Benjamin Mušinović recitacijom pjesama Muse Ćazima Ćatića. 

Predavač druge večeri manifestacije bio je mr. Mirza Mešić, zagrebački imam. On je bh javnosti postao posebno blizak preko nastupa u emisijama HRT-a u kojima je kroz osvrte na aktuelna dešavanja postao svojevrsni hit na društvenim mrežama.

Mr. Mešić je u svom nadahnutom izlaganju govorio o omladini, o izazovima koji stoje pred njima. Zahvalio se organizatorima Manifestacije za poziv na učešće u ovoj manifestaciji čime je Rijaset IZ u BiH, odnosno matica, pokazala da nije zaboravila svoju dijasporu u Hrvatskoj.

Predavač se posebno osvrnuo na incijativu Preporoda da ovaj ramazan, odnosno godina, bude godina borbe protiv jedne od najvećih savremenih pošasti-kladionica.

Posjećamo vas i na ostale programe manifestacije “Ramazan u Bosni” – štand El-Kalema te izložbu kaligrafija mostarskog umjetnika Muniba Obradovića u Kuršumliji.

U večerašnjem prediftarskom programu od 19:30h učestvuju pobjednici mektebskih takmičenja iz Goraždanskog, Mostarskog i Tuzlanskog muftijstva.

U centralnom dijelu dijelu programa od 21:30h učestvuju hafiz Omer Zulić, hor Sejfullah iz Konjica, Munib i Lejla Obradović, a predavač će biti Mehmedalija Hadžić.

Manifestacija predstavlja svojevrsni dar građanima BiH i Sarajeva od Rijaseta Islamske zajednice u BiH koji već drugu godinu realizuje manifestaciju u saradnji sa četiri nevladine organizacije AKOS, Demus, SAFF i Svitanje.

Piše: Sanadin Voloder

Program manifestacije možete pratiti preko službene Facebook stranice.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top