Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Dr. Tarik Ramadan: Kad posvjedočimo, onda se moramo predati Bogu i dati sve od sebe!

Dr. Tarik Ramadan: Kad posvjedočimo, onda se moramo predati Bogu i dati sve od sebe!

Post je svjedočenje da postoji samo jedan Bog kojemu trebamo biti blizu, a to ćemo postići jedno ispravnim načinom života, naveo je dr. Tarik Ramadan u drugom dijelu svojih Ramazanskih hronika.

U novoj poruci on govori o tome kako post utiče na cijeli život vjernika.

– Jučer smo govorili o vezi između poslanika Muhameda a.s. i Ibrahima a.s. Vidjeli smo da postom slijedimo njihov put i tradiciju Pravednih halifa – onih koji su posvjedočili i priznaju postojanje samo jednog Boga – navodi dr. Ramadan.

Prema njegovim riječima, važno je naglasiti i pojasniti ko je taj koji prati njihov put i kako ga treba pratiti.

– U Kur´anu se Allah dž.š. se obraća Ibrahimu a.s. i kaže „Učinili smo te imamom, predvoditeljem ljudi“.  A Ibrahim a.s. na to reagira pitanjem „a šta je sa mojim sinovima, kćerima i generacijama koje dolaze nakon mene?“ Odgovor je bio „Moj ugovor ne vrijedi za one koji su nepravedni“. Iz toga vidimo da slijeđenje Ibrahima a.s. i Muhameda a.s. jeste, na prvom mjestu, svjedočenje i vjerovanje da nema drugog Boga osim Allaha. Ali, odmah iza toga jeste da daješ sve od sebe u toj vjeri, u tom predanju, u tom islamu – pojašnjava dr. Ramadan.  

Kako navodi, u svojoj Ramazanskoj hronici, islam znači pristupanje u „mir i pokornost“.

– To je pristupanje u Allahov mir sa svim našim srcem i našim tijelom, a da pri tome budemo daleko od bilo kakve nepravde i neiskrenosti. Slijediti Poslanika a.s. nije samo post nego i svjedočenje da postoji samo jedan Bog, kojem trebamo biti blizu, a bit ćemo Mu blizu načinima svog ponašanja i života. Kur´an ističe „Ko ima bolju vjeru od onog koji prihvata svog Stvoritelja i čini dobra djela i slijedi put Ibrahima a.s.“ – ističe dr. Ramadan.

On, pojašnjava da treba razumjeti tri koraka kroz koje nas provodi i na koje nas podsjeća ramazanski post – prvo priznavanje jednog Boga, zatim pristupanje u Allahov mir i pokornost njemu,a što na kraju pokazujemo kroz način našeg života i ponašanja.

– Ovo moramo zapamtiti dok postimo, jer je post sam po sebi dobro djelo, ali taj recept moramo promovirati i kroz naš svakodnevni život, ako Bog da – ističe dr. Ramadan i kao i uvijek svoju poruku završava riječima „nikada ne zaboravite reći onima koje volite da ih volite!”

 

 

Dr. Ramadan, profesor na univerzitetu Oxford, Švicarac po rođenju, zbog svojih je progresivnih stavova i dubokog razumijevanja islama, postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih učenjaka u svijetu. Svoje ramazanske poruke, dr. Ramadan šalje kratkim video snimcima u kojima na jednostavan, ali razumljiv i praktičan način daje savjete vjernicima. 

 

nap.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com