Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Dr Amra Lutvikadić: Prevenirajte krvarenje desni

Dr Amra Lutvikadić: Prevenirajte krvarenje desni

Imali ste priliku nekada da nakon pranja zuba i ispiranja vodom vidite tragove krvi. U težim slučajevima te tragove vidite i kada zagrizete hranu, recimo kada grizete jabuku.

Piše: dr Amra Lutvikadić

Dr. Amra Lutvikadić

Specijalista ortodoncije

Adresa: Zagrebačka 37

Kontakt telefon: 062/  550 – 000

FB: Dr Amra Lutvikadic

 

Krvarenje desni može biti znak početne ili uznapredovale upale potpornih tkiva zuba, i zbog toga ga ne treba olako shvatiti.

Zdravo zubno meso je ružičaste boje, dok su upaljene desni tamno crvene boje, mekane i osjetljive, a i uzrok su neugodnog zadaha.

Uzrok ovim upalnim stanjima je loša oralna higijena, hormonalni disbalansi, pušenje,lijekovi, stres, genetika, dijabetes…

Terapija svakog upalnog procesa je otkloniti uzrok. U nekim slučajevima dovoljno je ukloniti plak sa zuba mehanički kod kuće ili profesionalno u ordinaciji kod stomatologa koji će po potrebi uključiti i neke druge terapijske postupke.

Zapravo, najvažnija je prevencija. Kako bi naš narod rekao „Bolje spriječiti nego liječiti“. Prevenirati se može na  više načina. Prvo i osnovno je edukacija. Pacijent treba biti educiran kako se pravilno održava higijena usne šupljine, koliko često treba posjećivati stomatologa, koje su mu opcije u održavanju higijene u moru ponuđenih izreklamiranih preparata i načina.

Osim ovoga prevencija se može odnositi i na jačanje imunog sistema. Sistemske bolesti bi se trebale staviti pod kontrolu a štetne navike smanjiti na minimum ako ih se ne možemo riješiti u potpunosti. Stomatološka prevencija podrazumjeva uklanjanje naslaga, kamenca i drugih iritanasa kao i prepoznavanje ranih znakova upalnih procesa.

U svakom slučaju, redovne posjete stomatologu su krucijalne za prevenciju i rano prepoznavanje patoloških procesa.

Zato ne čekajte da zub zaboli ili desni krvare da se javite svome stomatologu.

Za sva pitanja naša ordinacija stoji na raspolaganju.

Četkajte zube i potražite nas …

Dr. Amra Lutvikadić

Specijalista ortodoncije

Adresa: Zagrebačka 37

Kontakt telefon: 062/  550 – 000

FB: Dr Amra Lutvikadic

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com