Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > “Don’t forget '93” – Otkud toliko mržnje u gradu na Neretvi?

“Don’t forget '93” – Otkud toliko mržnje u gradu na Neretvi?

Sjetim se često 9. novembra 1993. godine kada sam bio spiker Radio Mostara, golobradi mladić još nerazvijenog glasa koji je smogao snage reći: ‘Ubijen je Stari!’ Samo to… Dalje nisam mogao.

Piše: Sanel Kajan

Danas mi je rođendan. Da, ali to nije vijest. Bar ne za vas. Ipak, rođendan nije prošao onako kako sam planirao. Ni približno. A želio sam samo obični izlazak s djecom, šetnju Starim gradom i uživanje u mostarskom suncu, negdje uz Stari most.

Pošto živim nekih 50-ak metara od Starog mosta svakodnevno prelazim preko njega, a i nekako srce vuče u stari dio grada, ondje gdje i jeste onaj prepoznatljivi Mostar.

Ljubav prema gradu, njegovim ljepotama i ljudima pokušavam prenijeti i na svoju djecu. Ali, danas ne znadoh da im odgovorim na pitanje: “Zašto neko mrzi Stari most?”

Upitaše me to kada smo vidjeli izvaljen, razbijen i bačen u Neretvu kamen s natpisom “Don’t forget '93” i uništene klupe i stolice okolnih restorana.

Nisam im još objasnio ni šta znači ono “Don’t forget”. Mali su oni. Rođeni tek prije nekoliko godina, ali osjete da nešto nije u redu. Vide reakcije ljudi koje smo zatekli na Starom mostu. Osjete i tugu i razočaranje…

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Ko mrzi Starog?

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top