Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Dolazak kompanije Wings iz Indonezije je šansa za domaću proizvodnju

Dolazak kompanije Wings iz Indonezije je šansa za domaću proizvodnju

Kako je objavila bh. novinska agencija Patria, najveći proizvođač higijenskih proizvoda iz Indonezije  “Sayap Mas Utama”, koja djeluje pod brendom “Wings“ sa sjedištem u Džakarti, zainteresiran je za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu. Ambasador BiH u Džakarti Fuad Šabeta održao je sastanak sa predstavnicima firme „Wings“.

– Predstavnici kompanije WINGS koji su bili prisutni na sastanku pokazali su zavidno znanje o  Bosni i Hercegovini i cijelom regionu. S obzirom da se radi  o velikoj kompaniji koja posljednjih godina svoje poslovanje proširuje, do sada prije svega na tržište Azije, sa  ciljem da se u budućnosti poslovanje firme proširi na tržište Evrope. Sastanak je završen sa zaključkom da se u narednom periodu dostave podaci o kompanijama iz Bosne i Hercegovine koje su zainteresovane za saradnju sa WINGS-om ili kompanijama koje imaju isti predmet djelatnosti, a nalaze se u fazi privatizacije – navodi Šabeta za NAP.

Ova firma zainteresirana je za saradnju i eventualni otkup većinskog paketa dionica u kompanijama u Bosni i Hercegovini iz oblasti hemijske proizvodnje (sapuni, sredstva za čišćenje i svi proizvodi za njegu), kao i fabrike koje se bave proizvodnjom hrane.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još 4. marta uputilo je dopis Vanjskotrgovinskoj komori BiH kojim informira privredne subjekte u našoj zemlji o saradnji sa kompanijom WINGS. Kako nam je naglasio Šabeta, prikupljaju se podaci o zainteresiranim kompanijama, a tokom naredne sedmice bi trebali imati ponovni sastanak i upoznati predstavnike WINGS-a sa potencijalnim partnerima i sačekati eventualne odluke rukovodstva kompanije za početak ozbiljnijeg istraživanja mogućnosti kompanija iz BiH koje pokažu interes.

Podsjećamo, vlasnik ove firme je indonežanski milijarder Eddy William Katuari, koji se nalazi na Forbsovoj listi najbogatijih Indonežana. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 1,5 milijardi dolara. Firmu je preuzeo 2004. godine od svog oca koji je bio suosnivač.  

 
Milijarder iz Indonezije želi investirati u BiH!

Najveći proizvođač higijenskih proizvoda iz Indonezije zainteresiran je za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, objavila je Agencija za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Riječ je o firmi “Sayap Mas Utama”, koja djeluje pod brendom “Wings“ sa sjedištem u Džakarti u Indoneziji.

Kako saznaje NAP, vlasnik ove firme je indonežanski milijarder Eddy William Katuari, koji se nalazi na Forbsovoj listi najbogatijih Indonežana. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 1,5 milijardi dolara. Firmu je preuzeo 2004. godine od svog oca koji je bio suosnivač.

Jedna je od najvećih kompanija iz tog sektora na aktivnom tržištu jugoistočne Azije, upošljava nekoliko hiljada radnika i djeluje već 60 godina. Započeli su prvo sa proizvodnjom sapuna i drugih proizvoda za higijenu, a svoj rad proširili su i na prehrambenu industriju.

Kako navode iz FIPA-e ova je firma iskazala interes za suradnju i eventualni otkup većinskog paketa dionica u kompanijama u Bosni i Hercegovini.

– Interes je iz oblasti hemijske proizvodnje (sapuni, sredstva za čišćenje i svi proizvodi za njegu), kao i za fabrike koje se bave proizvodnjom hrane. Oni navode da je moguća i kupovina većinskog udjela u eventualnom procesu privatizacije neke od državnih kompanija – navode iz FIPA-e.

Proizvodi ove firme su, ističu iz FIPA-e, u Indoneziji poznati po dobroj kvaliteti, internacionalno priznatoj sa veoma ekonomičnom cijenom.

– Radi se o vrlo poznatom brendu sa velikim mogućnostima za širenje proizvodnje i investiranja. Pozivaju se sve kompanije iz Bosne i Hercegovine koje su zainteresirane za suradnju na ovom projektu – kažu iz FIPA-e.

 

nap.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top