Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Dokumentarni film: Kad voliš Mostar – sjećanje na jedan herojski Radio

Dokumentarni film: Kad voliš Mostar – sjećanje na jedan herojski Radio

Istinsko mostarsko medijsko središte koje je tokom cijelog rata svjedočilo o herojskom otporu branilaca, patnjama i stradanjima stanovnika mostarske kotline bio je Ratni studio, potom kratko Radio MM, pa Radio Mostar.

Sanel Kajan, dugogodišnji urednik RTV Mostar, a sadašnji novinar Al Jazeere, odlučio je napraviti priču kojom će od zaborava sačuvati period kada je Radio Mostar bio, kako su to običavali govoriti slušaoci, jedino istinsko svjetlo na kraju tunela mostarskog ratnog mraka!

U radijskom dokumentarcu na kojem je radio nekoliko mjeseci, u potpuno privatnoj produkciji, Kajan podsjeća na period kada je javni, gradski radio – Radio Mostar tokom 1992. godine preimenovan u Hrvatsku radio postaju Mostar. Oglasio se i Srpski Radio Mostar koji je emitovao program u periodu dok su okolna mostarska naselja i istočno dio grada bili pod kontrolom paravojnih srpskih snaga.

Kao suprotnost tim radio stanicama koje su širile mržnju i sijale strah, oni koji su željeli grad Mostar i državu Bosnu i Hercegovinu za sve, u septembru 1992. godine pokrenuli su Radio Bosne i Hercegovine – Ratni studio Mostar.

Kajan u svom dokumentarcu kojeg je nazvao „Sjećanje na herojski radio – Radio Mostar“ podsjeća i na 9. maj 1993. i ulogu koju je taj medij odigrao u kasnijem periodu, kao most koji je povezivao pokidane veze. Govori o 9. novembru 1993. kada je srušen Stari most, vraća u vrijeme kada su hiljade Bošnjaka bile zatvorene u koncentracione logore HVO-a…

U radijskom dokumentarcu govore novinari, reporteri i urednici tadašnjeg radija: Dario Terzić, Husein Oručević, Dinka Jelin, Faruk Kajtaz, Senada Malanović, Enisa Memić, Maja Burić…Također, kroz ovaj dokumentarac Kajan se sjeća i svojih kolega koji više nisu među živima: Siniše Jokića i Senada Efice, kao i Muhameda Šatora i Ilijaza Delića.

Premijerno emitovanje upriličeno je na Radiju Mostar, 14. februara u 10 sati.

radiosarajevo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top