Poučne priče
Carbonara s tikvicama

Sastojci (za 2 osobe):
- 200 g špageta (ili druge tjestenine po izboru)
- 1 srednja tikvica
- 1 jaje
- 50 g parmezana (ili sira poput Grane Padano)
- 1 čehno bijelog luka (po želji)
- Maslinovo ulje
- So i biber po ukusu
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Sačuvajte malo vode od kuhanja.
- Tikvicu operite, narendajte (ili narežite na tanke polumjesece) i propržite na malo maslinovog ulja u tavi. Po želji, dodajte i sitno sjeckan bijeli luk i kratko propržite dok ne omekša.
- U posebnoj posudi umutite jaje i naribani parmezan, dodajte prstohvat bibera.
- Kada je tjestenina gotova, procijedite je i odmah dodajte u tavu s tikvicama. Maknite s vatre.
- Umiješajte smjesu od jaja i sira u vruću tjesteninu i brzo promiješajte – toplina tjestenine će termički obraditi jaje i stvoriti kremasti sos. Ako je potrebno, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina da sos bude još kremastiji.
- Poslužite odmah, uz dodatak svježe naribanog sira i malo bibera.
Akos.baFoto: Midjourney