Poučne priče

Carbonara s tikvicama

Sastojci (za 2 osobe):

  • 200 g špageta (ili druge tjestenine po izboru)
  • 1 srednja tikvica
  • 1 jaje
  • 50 g parmezana (ili sira poput Grane Padano)
  • 1 čehno bijelog luka (po želji)
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Sačuvajte malo vode od kuhanja.
  2. Tikvicu operite, narendajte (ili narežite na tanke polumjesece) i propržite na malo maslinovog ulja u tavi. Po želji, dodajte i sitno sjeckan bijeli luk i kratko propržite dok ne omekša.
  3. U posebnoj posudi umutite jaje i naribani parmezan, dodajte prstohvat bibera.
  4. Kada je tjestenina gotova, procijedite je i odmah dodajte u tavu s tikvicama. Maknite s vatre.
  5. Umiješajte smjesu od jaja i sira u vruću tjesteninu i brzo promiješajte – toplina tjestenine će termički obraditi jaje i stvoriti kremasti sos. Ako je potrebno, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina da sos bude još kremastiji.
  6. Poslužite odmah, uz dodatak svježe naribanog sira i malo bibera.
    Akos.ba

    Foto: Midjourney

Povezani članci

Back to top button