Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Dnevni program postača: Planiraj aktivnosti da bi bio produktivan

Dnevni program postača: Planiraj aktivnosti da bi bio produktivan

Musliman započinje njegov dan sa sehurom prije sabah namaza, i bilo bi dobro da sehur odgodi do zadnjeg mogućeg vremena u noći. Poslije toga se pripremi za sabah namaz prije ezana, abdesti se u svojoj kući, i ode ka džamiji prije ezana, zatim sjedne i dovi, ili uči Kur’an, ili čini zikr sve dok mujezin ne pozove za namaz. A kada mujezin počne da uči ezan onda ponavlja riječi za mujezinom i kaže dovu koja se uči nakon ezana (u vremenu ezana i ikameta). Klanja sabah.

Zatim malo odspava da bi se pripremio za odlazak na posao. I on spava sa namjerom da ojača za ibadete i za postizanje nafake, da bi bio nagrađen za to. I da obrati pažnju na primjenjivanje adaba (etike) spavanja koje je propisano šerijatom od djela i govora.

Zatim, odlazi ka njegovom poslu, pa ako nastupi vrijeme podne namaza, on odlazi rano ka džamiji, prije ezana, ili odmah poslije ezana, ali da bude spreman unaprijed za namaz. Pa, klanja četri rekata sa dva selama (pritvrđeni sunnet prije farza podne namaza), zatim se zaposli sa učenjem Kur’ana sve dok ne bude ikamet za namaz, pa klanja namaz u džematu, zatim klanja dva rekata (pritvrđeni sunnet poslije podne namaza).

Zatim, poslije namaza se vraća na ostatak obavljanja njegovog posla, sve dok ne dođe vrijeme napuštanja posla. Ako prilikom odlaska s posla ima dosta vremena do ikindije namaza, može da se odmori u tom vaktu. A ako nema dovoljno vremena ili se boji da će prespavati ikindiju namaz, pa nek zaposli svoju dušu nečim drugim odgovarajućim sve dok ne nastupi vrijeme ikindije namaza. Pa može da ode u kupovinu da kupuje neke stvari koje su potrebne njegovoj porodici i slično tome, ili da ode odmah u džamiju prilikom završenog posla i ostane u džamiji sve dok ne klanja ikindiju namaz.

Zatim, poslije ikindije namaza čovjek neka pogleda svoje mogućnosti. Pa ako je u mogućnosti neka ostaje u džamiji i neka se zaposli učenjem Kur’ana – a ono predstavlja ogromnu nagradu. Ako čovjek osjeća da je mnogo umoran onda je za njega najbolje da se u ovom vremenu odmara da bi bio spreman za teravih namaz u noći.

Prije ezana za akšam priprema se za iftar i zaposli svoju dušu u tim trenucima onim što će biti korisno za njega: ili uči Kur’an, ili čini dovu ili govori koristan govor sa svojom suprugom i djecom.

Jedan od najboljih načina da provedete ovo vrijeme jeste da učestvujete u davanju iftara (obroka) postačima, ili da donosite hranu njima, ili da sudjelujete u distribuciji i organizovanju toga. I zato ovaj postupak pruža osjećaj užitka, što niko ne zna osim onih koji su ga doživjeli.

Zatim, poslije iftrata (ovdje se ne misli na večeru već na simbolično prekidanje posta hurmom i vodom ili bilo čime što će prekinuti post, opomena prevodioca) treba otići na namaz u džamiju da klanja u džematu, a poslije namaza klanjati dva rekata (pritvrđeni sunnet poslije akšam namaza), zatim se vratite kući i jedite što vam je spremljeno – da se čovjek ne prejeda. Zatim težiti i tražiti koristan način kako ispuniti vrijeme koje odgovara njemu i njegovoj porodici, kao čitanje knjiga, poučnih priča, ili znanje o islamskim propisima, ili natjecanje (kviz), ili koristan govor, ili neka druga korisna ideja koja će biti zanimljiva, intresantna i koja će udaljavati od haram stvari koji se pojavljuju u medijama, čiji programi mame – odvlače i izazivaju interesovanja ljudi, a u njima je prisutan razvrat, ružna i zabranjena djela. Učini sve da sačuvaš svoju dušu od takvih stvari i boj se Allaha jer bićeš pitan za svoju porodicu na Sudnjem danu, pa pripremi se za odgovore.

Zatim, pripremi se za jaciju namaz i otiđi u džamiju, i zaposli se čitanjem Kur’ana, ili da preslušaš predavanje koje se drži u džamiji.
Zatim, poslije obavljene jacije namaza, klanjaj dva rekata (pritvrđeni sunneti poslije jacijskog namaza), zatim klanjaj teraviju za imamom skrušeno i ponizno, i sa razumjevanjem i razmišljanjem. I nemoj prekidati teraviju prije nego što imam završi. Doista je rekao Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem: «Zaista ko stoji (obavlja teravih namaz) sa imamamom sve dok ne završi bit će mu upisano kao da je čitavu noć proveo u namazu.» Zatim, načini sebi program (plan aktivnosti) poslije teravije namaza koji odgovara tvojoj situaciji (tvom stanju) i tvojim osobnim (privatnim) obavezama.

A na tebi je da obratiš pažnju na sljedeće:

 Udalji se od svih harama i svega što vodi ka njima
 Uzmi u obzir da sačuvaš svoju porodicu da ne upada u haram stvari, ili uzrocima koji vode ka tome, na mudar način, kao što je priprema posebnog programa za njih, ili da izađeš sa njima u šetnju na dozvoljena mjesta; da ih sačuvaš od lošeg društva i da im potražiš dobro društvo.
 Da radiš stvari koje su bolje i prioritetnije
 Zatim trebaš da se potrudiš da ideš rano na spavanje sa potpunim adabom spavanja koji je propisan šerijatom od djela i govora. I dobro bi bilo kada bi pročitao nešto iz Kur’ana prije spavanja, ili dio iz neke korisne knjige – ovo bi bilo dobro.
 Zatim, probudi se prije sehura, da imaš dovoljno vremena da doviš u ovo vrijeme – zadnja trećina noći – kada je najbolje. Allah je odao počast (pohvalio) one koji traže oprost u ovom trenutku, kao što je obećao da će uslišati dove onih koji ga mole u tom trenutku i primanje pokajanja od onih koji se kaju, pa nemoj da propustiš ovu ogromnu priliku.

Napomene:

– Ovaj program (raspored) je samo prijedlog. Ovaj program je fleksibilan, da svaka osoba može da prilogodi sa svojim mogućnostima.
– Ovaj program je uzet iz pritvrđenog sunneta Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, ali ne znači da je sve u njemu vadžib (obaveza) i fard, svakako u njemu ima dosta od sunneta i mustehaba (preporučljivo).
– Allah najviše voli djela koja se kontinurano rade, pa makar ih bilo malo. A čovjek u početku mjeseca se energično „zagrije” u ibadetima, pa zatim odustane – i toga se traba čuvati! Teži da ustrajavaš u svim djelima koje obavljaš u ovom plemenitom mjesecu.
– Musliman treba da nastoji da organizuje svoje vrijeme u ovom blagoslovljenom mjesecu. Da ne propusti priliku činjenja što više hajra i dobrih djela. Na primjer: čovjek bi trebao pokušati kupiti sve stvari koje su potrebne za porodicu prije početka mjeseca ramazana. Za one namirnice koje treba svaki dan da ih kupuje u vremenu kada nema mnogo gužve u prodavnicama. Drugi primjer: neophodno je da organizuje posjete prijatelja i porodice da čovjek ne bi zapostavio svoje ibadete.
– Radi mnogo ibadeta koja će te približiti Allahu i gledaj da ti to bude prioritet u ovom blagoslovljenom mjesecu.
– Čvrsto odluči još od samog početka mjeseca da ćeš dolaziti rano u džamiju u vremenu namaza, i da ćeš više čitati Kur’an, i da ćeš klanjati noćni namaz i udjeljivati što više iz svog imetka.
– Iskoristi priliku mjeseca ramazana da ojačaš vezu sa Allahovom na slijedeće načine:
o Ispravno (po tedžvidu) čitaj ajete, a put ka tome je da te osoba koja zna dobro tedžvid preslušava i ispravlja dok čitas ajete. Pa ako nisi u mogućnosti onda prati kroz kasete kira’eta (način čitanja) od stručnih osoba za to (učača Kur’ana koji poznaju dobro tedžvid).
o Ponavljaj one dijelove koje ti je Allah učinio lahkim zapamtiti i pokušaj ih naučiti napamet.
o Čitaj tefsir (komentar) ajeta, ako dođeš do nekih ajeta koje čitaš (učiš) da ne razumješ njihovo značenje onda koristi pouzdane knjige
o Potrudi se da primjenjuješ naredbe koje se nalaze u Allahovoj, dž.š., Knjizi.
Molim Allaha da nam podari blagodat da smo svjesni ramazana, da nam upotpuni post i dobra djela u njemu i da primi od nas, i da nam oprosti naše grijehe i nedostatke. Amin!

Izvor: islam-qa.com

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top