Enterijer

Dječje sobe – svijet iz bajke

Maleni kutak veselja

Piše: Danica Maričić a.d’i.

Svakome od nas je potreban prostor kojeg možemo nazvati svojim, pa makar se radilo samo o malenom kutku u jednosobnom stanu. Isto se odnosi i na najmlađe članove, za čiji je rast i razvoj od velike važnosti imati vlastiti kutak – mira, veselja i sigurnosti. Naime, svatko treba ‘svoj prostor za razmišljanje’.

Prilikom planiranja dizajna dječjih soba, prvo treba razmišljati o funkcionalnosti – svakodnevnim aktivnostima djeteta i namještaju te dodacima koji će pomoći u obavljanju tih aktivnosti, kao i učiniti ih što ugodnijima. Zatim slijedi, također vrlo važna, estetika prostora – boje i oblici koji će svemu dati notu fantazije.

Namještaj izrađen od drva, mediapana u kombinaciji sa posteljinom od pamuka – izvrstan je spoj materijala za dječji kutak. Što se tiče sigurnosnih mjera, nema oštrih rubova stolova, ormara, kreveta, već samo zaobljeni. Također, sve površine namještaja su savršeno glatke i obrađene ne-toksičnim premazima.

Kako djeca odrastaju, mijenjaju se njihove potrebe i aktivnosti, a te promjene trebala bi slijediti i sama oprema sobe. Optimalan izbor su multifunkcionalni komadi namještaja, koji se uz minimalne zahvate prilagođavaju dobi djeteta. Kreveti sa dodatnim ladicama za pohranu posteljine ili dodatnih madraca, ergonomski radni stolovi i stolice, udobne fotelje, mnoštvo ormara i ladica – sve to utječe na povećanje funkcionalnosti sobe.

Za spremanje igračaka i slikovnica, potrebna je adekvatna oprema. Omiljene djetetove predmete izložite na policama, dok se preostale može nakon igre „spremiti na spavanje“ u, primjerice, ladice ispod kreveta ili ukrasne košare…

Boje u dječjim sobama trebale bi biti vesele i djelovati stimulativno na razvoj djeteta. Plava, crvena, žuta, roza, zelena – caruju dječjim sobama i uveseljavaju najmlađe.

Ružičaste odaje malih princeza obiluju svim potrebnim detaljima, uključujući i baldahin iznad kreveta.

Šareni uzorci na namještaju, dekorima, zidovima i stropu idealna su podloga za razigrane dječje aktivnosti. Likovi iz svjetski popularnih crtića i filmova, poput Spidermana ili Bratz, prisutni su na svakom koraku, te sudjeluju u dječjim igrama i radostima. Ako je vaše dijete ljubitelj Formule 1, obradovat će se krevetu dizajniranom po uzoru na ovaj trkaći automobil.

Poželjno je da i djeca sudjeluju u kreiranju svog kutka. Pitajte ih za mišljenje, oni najbolje znaju što im se sviđa. Štoviše, uređenje dječje sobe može biti zajednička igra cijele obitelji.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button