Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Dječaci koji odrastaju okruženi knjigama kasnije zarađuju više novca

Dječaci koji odrastaju okruženi knjigama kasnije zarađuju više novca

Rezultati su pokazali kako jedna dodatna godina u učenju može, u prosjeku, povećati zaradu tokom odraslog života za 9%. Djeca koja su odrastala okružena knjigama imaju veće šanse da se obogate kada porastu u odnosu na djecu koja su odrastala bez ili sa svega nekoliko knjiga. Ovo je pokazalo istraživanje ekonomista sa Univerziteta u Padovi, prenosi bookvar.rs.

Istraživanjem je obuhvaćeno gotovo šest hiljada muškaraca u devet zemalja širom Evrope u periodu od 1920. do 1956. godine.

Istraživače je zanimalo da li su dječaci odrastali u kući sa manje od deset knjiga, sa jednim rafom sa knjigama, sa jednom policom do sto knjiga, dvije police ili sa više od dvije police.

Rezultati su pokazali kako jedna dodatna godina u učenju može, u prosjeku, povećati zaradu tokom odraslog života za 9%. Međutim, velike razlike se javljaju u zavisnosti da li je dječak odrastao okružen knjigama ili nije.

Dječaci koji su odrastali u domaćinstvima koja su imala manje od jedne police knjiga dodatnom godinom obrazovanja povećavaju svoje prihode za svega 5%. Oni koji su odrastali okruženi sa mnogo knjiga dodatnom godinom školovanja svoju zaradu mogu da povećaju i do 21%.

Faktori kao što su to da li je otac djeteta fizički radnik ili obavlja kancelarijski posao ili da li kuća u kojoj žive ima tekuću vodu, ne utiču na rezultate istraživanja. Međutim, dječaci okruženi sa više knjiga imaju veće šanse da njihov prvi posao bude upravo onaj u kancelariji.

Utvrđeno je i da su oni koji su odrastali okruženi sa više knjiga, za razliku od dječaka koji su odrastali sa manje, spremniji da napuste svoj zavičaj i odu u gradove koji im pružaju veće mogućnosti.

Ekonomisti su brojnim teorijama pokušali da objasne ove rezultate.

„Možda knjige ohrabruju djecu da čitaju više, a čitanje utiče na njihove sposobnosti učenja u školi. Alternativno objašnjene je da su domovi sa više knjige pokazatelj boljih društveno-ekonomskih uslova.“

Broj knjiga u kući djeteta može jasno predvidjeti rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti. Ovo možda ukazuje da su domovi koji ohrabruju razmišljanje i razvijanje društveno-emocionalnih sposobnosti od velikog značaja za ekonomski uspjeh u životu.

Knjige mogu da podstaknu radoznalost i ambiciju kod djece, ali su takođe i pokazatelj domova u kojima se djeca podstiču učenje ili koja već u startu imaju veće prihode.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top