Ekonomija

Dita dobila zeleno svjetlo za izvoz u EU

Ponovo lijepe vijesti dolaze iz Fabrike deterdženata Dita u Tuzli. Radnici ove fabrike u stečaju prošle godine su samoinicijativno pokrenuli proizvodnju, a danas njihovu paletu čini 40 proizvoda koji su dobili i novi ISO standard 2008-2015. “Dobijanje njemačkog ISO standarda 2008-2015. nama mnogo znači s obzirom na to da smo sada dobili zeleno svjetlo za izvoz proizvoda na tržište Evropske unije (EU). Ovaj standard kojim je EU potvrdila kvalitet naših proizvoda dokazao je i naše tvrdnje da imamo ljude koji znaju, hoće i mogu raditi”, kaže za Klix.ba članica Odbora povjerilaca tuzlanske Dite Emina Busuladžić.

Inače, tuzlanska Dita prva je fabrika u stečaju koja je na području Evrope dobila ISO standard.

“Nadležna komisija u našoj fabrici je bila danima, a članovi su se uvjerili da mi ispunjavamo sve zahtjevne evropske standarde”, ističe Busuladžić te dodaje da će ISO standard Diti uskoro biti i zvanično uručen.

U Diti je danas zaposleno 75 radnika koji su raspoređeni na poslovima proizvodnje tečnih i praškastih detedženata te sapuna, šampona i omekšivača, a troškovi poslovanja se pokrivaju iz prihoda ostvarenih prodajom.

Paleta se sastoji od 40 proizvoda, a ukoliko finansijska konstrukcija bude dozvoljavala, u dogledno vrijeme na tržištu bi se moglo pojaviti njih još nekoliko.

“Mi trenutno možemo raditi više od 200 proizvoda, dakle kapacitete imamo, ali nama problem u segmentu razvoja predstavljaju finansije za nabavku repromaterijala”, kazala je Busuladžić.

Svoje znanje uposlenici Dite nedavno su ponovo pokazali. Naime, kako je za Klix.ba otkrila Busuladžić, Ditin stručni tim završio je izradu baze za praškasti deterdžent koji je prvenstveno namijenjen za evropsko tržište.

“Tehnološki proces je završen i prve tone već smo distribuirali. Da pojasnim, ovdje je riječ o poluproizvodu, odnosno bazi za praškasti deterdžent koju kupe naši klijenti te je uz ličnu doradu na kraju plasiraju kao svoj proizvod”, pojasnila je Busuladžić i dodala da prema svom kvalitetu baza ispunjava norme EU.

Ditini proizvodi trenutno su, pored Federcije BiH, zastupljeni u Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu, a u toku su pregovori za izvoz u Njemačku i Švedsku.

Podsjetimo, tuzlanska Dita još uvijek nije dobila svog vlasnika s obzirom na to da se na prethodno objavljene konkurse za prodaju niko nije javio.

Dita je u proteklih 17 mjeseci osam radnika ispratila u penziju, a želja onih koji su ostali je da ova fabrika konačno dobije pravog vlasnika te uz neophodna finansijska sredstva nastavi razvoj palete proizvoda.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button