Vijesti iz svijeta

Direktor WHO-a za Evropu o zemljotresima u Turkiye: Svjedočimo najgoroj prirodnoj katastrofi u posljednjih stotinu godina

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je apel vrijedan 43 miliona dolara za podršku odgovoru na zemljotrese u Turkiye i Siriji

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge, govoreći o zemljotresima na jugu Turkiye i u Siriji, rekao je da svjedočimo najgoroj prirodnoj katastrofi u posljednjih stotinu godina, javlja Anadolija.

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je apel vrijedan 43 miliona dolara za podršku odgovoru na zemljotrese u Turkiye i Siriji.

“Očekujem da će se ovo barem udvostručiti u narednim danima kada dobijemo bolju procjenu razmjera ove krize i potreba”, rekao je Kluge.

Kazao je da će se novac koristiti za “osiguranje pristupa najugroženijim i najteže dostupnim građanima, pružanje traumatske njege i rehabilitacije nakon traume i obezbjeđivanje osnovnih lijekova i kompleta za hitne slučajeve kako bi se popunile hitne rupe u zdravstvenoj zaštiti”.

Također će se koristiti za “pružanje vitalne mentalne i psihosocijalne podrške pogođenim građanima i osiguravanje kontinuiteta rutinskih zdravstvenih usluga, posebno za žene, djecu i starije osobe”.

Kluge je dodao da je WHO isporučio najveći broj timova hitne medicinske pomoći u evropskoj regiji WHO-a u svojoj 75-godišnjoj historiji.

Naveo je da je 12 timova hitne medicinske pomoći do sada stiglo u Turkiye, a još deset ih je na putu.

“Sada je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže istu velikodušnost koju je Turkiye pokazivala drugim nacijama tokom godina”, naglasio je Kluge.

Kako je kazao, Turkiye je primila 4,2 miliona izbjeglica, što je najveća izbjeglička populacija na svijetu.

“Svjedoci smo najgore prirodne katastrofe u evropskom regionu WHO-a za vijek. Oporavak i izlječenje će zahtijevati vrijeme i trud. Ali, mogu vas uvjeriti da će WHO ostati nepokolebljiv, uz narod Turkiye i Sirije, koliko god bude potrebno”, poručio je Kluge.

Batyr Berdyklychev, predstavnik WHO-a u Turkiye, rekao je da “ozbiljna oštećenja vodovodnih i kanalizacionih sistema predstavljaju zabrinutost i povećavaju rizik od bolesti koje se prenose vodom”.

akos.ba

Back to top button