Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Dilema mladih bračnih parova: Da li je bolje živjeti u kući ili u stanu?

Dilema mladih bračnih parova: Da li je bolje živjeti u kući ili u stanu?

 Mladi bračni parovi često razmišljaju o tome da li je bolje živjeti u stanu ili u prostranoj kući sa dvorištem.

Činjenica je da obje varijante imaju i prednosti i mahane, i zato valja dobro razmisliti, piše portal 6yka.com.

Živjeti u ušuškanom stanu ili prostranoj kući sa dvorištem daleko od gradske vreve, dilema je sa kojom se sve češće suočavaju ljudi u Srbiji, naročito mladi bračni parovi. O tome razmišljaju čak i oni, koji su već u svojoj “luci”, ali se ponekad pitaju da li bi im bilo bolje da su donijeli pravu odluku kada su rješavali stambeno pitanje. Činjenica je da obje varijante imaju i prednosti i mahane.

Način života
Stan: Ovakav izbor više odgovara osobama koje mnogo rade, putuju, stalno su u gradu, posjećuju kulturna i druga dešavanja.
Kuća: Porodični tipovi koji kuću smatraju svojim gnijezdom i jedva čekaju da završe dnevne obaveze, pa da se vrate u svoj dom, uvijek prije biraju kuću. U njoj su jednostavno svoji na svome.

Održavanje
Stan: S jedne strane, mnogo je lakše stan učiniti čistim i urednim, jer je prostor manji i ne morate da vodite računa o fasadi i dvorištu. Ali, s druge strane, morate da računate na nepredviđene situacije i iznenadne troškove, pokvari se bojler u stanu iznad vašeg pa voda prodre i uništi vam plafon, da sarađujete sa komšijama kad pukne cijev, pokvare se vrata i lift, napravi se nered na stepenicama, snijeg i led tokom zime što zna da bude teško.
Kuća: Održavanje kuće zahtijeva daleko više vremena, posebno ako imate veliko dvorište i baštu, pa morate da se angažujete u svako godišnje doba, da budete i “baštovan” i “čistač”, da bi sve to izgledalo “cakum-pakum” kao što želite.

Udobnost
Stan: U svom soliterskom “apartmanu” možete da uživate ukoliko nemate velike prohtjeve, ali ako želite da imate i garderober, prostor za mnogo djece ili rodbine, sobu za vježbanje, teško da ćete moći da se zadovoljite.
Kuća: Za kuću kažu da je kraljica komfora, jer pruža mir, mogućnost da se osamite, uživate u privatnosti, pijete kafu u dvorištu, sunčate se, igrate se sa djecom, sadite biljke. Imate podrume u koji ćete da odlažete nepotrebne stvari, potkrovlje u koje možete da smjestite stari krevetac za bebu, obezbjeđeno vam je parking mjesto.

Troškovi
Stan: Ako želite da uštedite, onda birajte život u stanu, jer su mjesečni troškovi održavanja uglavnom niži. Izbjeći ćete bar paprene račune za grijanje.
Kuća: Skuplje je plaćati “prohtjeve” kuće, jer ona stalno traži da se u nju ulaže, pa kažu da je kao rupa bez dna. Ako jedne godine ne prokišnjava krov, sljedeće ćete morati da uradite termo izolaciju.
Ponuda i potražnja
Stan: Mnogo je veća ponuda stanova na tržištu, i generalno za njima vlada zavidna potražnja. Ponuda obara cijenu, jer su funkcionalni i ne pretjerano veliki uvijek traženi.
Problem sa kućama je što je stare potrebno renovirati, a za to treba mnogo novca, dok su nove uglavnom velike i samim tim skupe.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top