Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Šta je dijabetičko oko?

Šta je dijabetičko oko?

Najvažnija je komplikacija dijabetesa na oku dijabetička retinopatija – oštećenja unutarnjeg sloja oka koje je građeno od živčanih stanica, a zove se retina ili mrežnica. Mrežnica ima ključnu ulogu u vidu kod čovjeka jer se svjetlost koja ulazi u oko unutar živaca mrežnice pretvara u električni impuls koji vidnim živcem putuje u mozak te na taj način vidimo.

Dijabetes je mikroangiopatija, tj. bolest malih krvnih žila.

Krvne žilice u centru oka zbog povišene razine šećera postanu propusne pa nastaje edem ili oteklina u centru oka (žuta pjega). To stanje nazivamo dijabetičkim makularnim edemom. Tekućina koja je izašla iz krvnih žila oštećuje živčane stanice koje onda degeneriraju, što dovodi do slabljenja vida. Srećom, za tu bolest postoji liječenje. Danas se u liječenju makularnog edema koriste intravitrealne injekcije iz grupe lijekova anti-VEGF (Avastin, Eylea). Uz pomoć ovih injekcija, uz prethodnu lokalnu anesteziju, postižu se dobri rezultati i često dolazi do poboljšanja vida. Sama je procedura bezbolna.

Drugi način na koji dijabetes slabi vid jest kada zbog dugogodišnjeg dijabetesa dolazi do okluzije ili začepljenja krvnih žilica oka. U tom je slučaju odgovor oka na ishemiju (pothranjenost) koja nastaje razvoj neovaskularizacija ili divljih krvnih žila. Ovaj stadij dijabetičke retinopatije naziva se proliferativom dijabetičkom retinopatijom. Novonastale krvne žile imaju vrlo nestabilnu stjenku koja često pukne te nastaje krvarenje u oku ili hemoftalmus. Osoba to primijeti kao naglo slabljenje vida ili osjećaj kao da se spustila magla ispred oka. Ako se stanje ne liječi, uz krvne žilice raste i vezivno tkivo, koje zbog kontraktilnih svojstava odiže mrežnicu. To je vrlo opasno stanje i vrlo je zahtjevno za liječenje.

Cilj je uništavanje tih novonastalih krvnih žila. Njihov razvoj može se prevenirati ako se na vrijeme učini zahvat laserom. Ako se zahvat laserom ne učini na vrijeme i oko ne liječi, dolazi do brzog napretka retionapatije. Argon laser ima toplinski učinak na retinu te na mjestu na koje pada laserska zraka ostaje laserski pečat. Na područje oka je potrebno staviti veliki broj pečata te se načešće radi u tri do četiri navrata (posjete liječniku). Oko se anestezira kapljicama te uz pomoć posebne lupe sagledava oko i apliciraju laserski pečati. Prilikom primjene lasera može se osjetiti manja nelagoda poput peckanja u oku. Kod većine slučajeva liječenje je potpuno bezbolno.
Ako je bolest jako uznapredovala, liječenje se provodi operativnim putem. Operacija se zove vitrektomija, a za pacijenta je potpuno bezbolna. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, nakon čega osoba može ići kući.

Potrebno je učiniti sve kako do ove teške komplikacije ne bi niti došlo. Zbog toga je za svakog dijabetičara potrebno da redovito kontrolira oči, i to barem jednom godišnje.

Dr. Alma Biščević
Specijalisza za očne bolesti

Informišite se detaljnije u Klinici Svjetlost Sarajevo putem kontakt telefona broj 033 762 777 ili putem e-maila: [email protected]

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top