U Fokusu

Deset stvari koje su za odgoj važnije od discipline

Biti roditelj je jako težak zadatak. Ako ne pazimo, skoncentrisati ćemo se samo na jedan aspekt a ostale ćemo zanemariti. Često vidim roditelje koji se fokusiraju na disciplinu, i pod tim mislim na tradicionalnu upotrebu tog pojma koji se odnosi na popravljanje ponašanja. Nekada dođemo u situaciju da se pitamo ''Šta da uradim kada...'' ili ''Kako da nagovorim djete da...'' i tako zaboravimo da stvari posmatramo objektivno.

Istina je da postoje mnoge stvari koji su više važne u odgajanju naše djece nego one metode i tehnike koje već koristimo da promijenimo njihovo ponašanje.

Deset stvari koje su važnije od metoda koje vi koristite su:

1. Veza koju imamo sa našom djecom ima najveći utjecaj na njih. Mi postavljamo primjer kako bi veza trebala izgledati do kraja njihovog života. Ako je odnos sa našom djecom zdrav, zasnovan na poštovanju, empatiji, milosti, postavili smo primjer. Odrasti će očekujući da je to što svaki ljudski odnos treba da ima i neće pristati na manje od toga. Ako je naša veza zasnovana na kontroli, prisiljavanju, manipulaciji…razumijete šta želim da kažem.

Naš utjecaj dolazi kao rezultat dobrog odnosa prema djeci. Djeca više vole da slušaju i surađuju sa odraslom osobom s kojom su povezani. Drugim riječima, ako ostvarimo povjerenje i počnemo komunicirati dok su još mali, oni će doći nama kada odrastu. Naša povezanost pomaže spajanju zdravih mozgova, a naše reakcije odlučuju kako će djeca reagovati na nas (kao mala ogledala).

 

2. Vaša perspektiva. Kada pogledate svoje dijete, šta vidite? Pozitive ili negative? Kako vi mislite o njima djeluje na vaše ponašanje. Vaše misli takođe djeluju na vaše fizičko i psihičko ponašanje tokom dana. ‘On prolazi kroz krizu dvogodišnjaka’ će učiniti da tražite samo negativne stvari, fokusirate se na njih i konstantno pokušavate da ih popravite. Pokušajte preobratiti negativne misli u pozitivne, na primjer, ‘voli istraživati i zabavan je’. Probajte gledati na nestašluke kao alarm za pomoć neke vrste a ne odmah kao na nešto što treba slomiti u djetetu. Popravka nije ni blizu potrebna kao što vi mislite. Pripazite na vaš ton i govor. ”Razmislite kako ćete opisati svoje dijete jer će oni sebe gledati kroz taj filter koji ste vi dizajnirali.” – Lori Petro, (Učimo kroz ljubav). Budite pažljivi da ih ne oslovljavate sa ‘nestašan’ ili ‘nepažljiv’ jer će oni tako sebe i vidjeti.

 

3. Veza između bračnih drugova. Vaša djeca gledaju i uče. Ponovo, način na koji vi i vaš bračni drug tretirate jedno drugo postavlja standarde. Sretna djeca dolaze od sretnih roditelja. Osnova sretne porodice je jaka veza, puna ljubavi između vas. Najvažnija stvar koju možete učiniti za vašu djecu jeste potruditi se da imate odličnu vezu sa vašim supružnikom. Ako oni vide da vas dvoje podržavate jedno drugo i slažete se, oni će vas oponašati i najvjerovatnije slagati se sa braćom ili sestrama i prijateljima. Svaki minut koji uložite u svoju djecu, vratiti će se vama desetostruko kroz njih.

 

4. Atmosfera vašeg doma. Sve spomenute stvari skupa kreiraju atmosferu u vašem domu. Ukoliko postoji nesporazum između bilo koga u vašem domu, to se osjeti na atmosferi. Da li ste ikada bili u posjeti nekome i osjetili negativnu atmosferu? Želite da vaš dom bude raj, toplo, sigurno, primamljivo i mjesto puno ljubavi za sve članove porodice. Doroti Parker kaže, ‘Najbolji način da djecu zadržite kući jeste da poradite malo na kućnoj atmosferi.’

 

5. Kako se odnosite prema drugima – kako tretirate uposlenika u banci, prodavnici, svoje roditelje, i roditelje vašeg supružnika. Oni gledaju vaš primjer. ‘Postavljanje primjera nije glavni način utjecanja na druge, to je jedino sredstvo.’ – Albert Anštajn.

 

6. Zajednica. Da li ste uključeni u aktivnosti zajednice? Pored postavljanja primjera, mnoge vrijedne lekcije se mogu naučiti iz volontiranja, humanitarnog rada, odlaska u džamiju ili doniranja stvari. Kada djeca vide kako njihova djela mogu promijeniti mnoge živote, to će im dati osjećaj odgovornosti i potaći dobre vrijednosti.

7. Svejedno da li ste izabrali privatnu školu, državnu školu ili učenje kod kuće, vaš izbor će imati utjecaj na vaše dijete. Zato pazite pri izboru. Školski drugovi imaju veliki utjecaj na djecu, ali ako je vaša veza na pravom mjestu, vaš utjecaj će biti jači.

 

8. Kako se odnosite prema samom sebi? Morate se prvo pobrinuti o sebi pa tek onda o njima. Ako ste optimistična osoba, onda ste više strpljivi, osjećajni i imate više energije. Pored toga, dijete koje vidi da njegovi roditelji poštuju sami sebe, samo uči poštovanje. Pobrinite se o sebi.

 

9. Mediji. Televizija. Video igre. Društvene mreže. Sve to šalje poruku vašoj djeci. Ja dopuštam svojoj djeci TV i video igre, nisam neki veliki protivnik medija, ali pazite šta vaša djeca gledaju i šta iz toga uče. Jednom je moj sin oponašao jednog crtanog lika i bio pod utjecajem tog crtića. Znala sam odakle je to došlo i razgovarali smo o razlikama između stvarnog i izmišljenog svijeta. Drago mi je da još nemaju Facebook račun.

 

10. Osnovne potrebe. Pravilna ishrana, san, i fizička aktivnost nisu samo neophodni za zdravlje djeteta nego i utječu na njegovo ponašanje. Fizička aktivnost pomaže djeci da se nauče skoncentrisati, kontrolisati ljutnju i poboljšati pokretljivost.

 

“Kada bih morala odgajati svoje dijete ispočetka, prvo bih sagradila samouvjerenost, pa tek onda kuću. Više bih prste koristila za slikanje a manje za grdnju. Vise bih se povezivala a manje popravljala. Sklonila bih pogleda sa sata i gledala djecu. Vise bih hodala s njima i puštala zmajeve. Prestala bih glumiti da sam ozbiljna i ozbiljno se izgubila u igri. Pretrčala bih više livada i prebrojala više zvijezda. Više bih grlila a manje tagovala!”  – Diane Loomans

 

Izvor: positive-parents.org

Za Akos.bA prevela i obradila: Enisa Šabanović

 

Povezani članci

Back to top button