Kolumne i intervjuiU Fokusu

Dani borovnice – 24 godine tradicije Plava

VLADIMIR KNEŽEVIĆ O 24. DANIMA BOROVNICE TRADICIJA I EKONOMIJA

Razgovarao: Božidar Proročić

Dani borovnice su jedan od najznačajnijih događaja u opštini Plav, koji se već 24 godine održava u organizaciji Centra za kulturu Husein Bašić i opštine Plav. Ovaj festival, koji se ove godine održava od 15. do 30. jula, predstavlja izuzetnu priliku za promociju lokalne kulture, tradicije i prirodnih bogatstava ovog kraja.

Borovnica, kao simbol ovog festivala, nije samo važan proizvod, već i sastavni dio identiteta i ali i nekadašnje ekonomije Plava. Dani borovnice okupljaju brojne posjetioce iz zemlje i inostranstva, pružajući im mogućnost da uživaju u raznovrsnim kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima.

Pored toga, festival ima i značajan ekonomski uticaj, jer doprinosi promociji lokalnih proizvoda i turizma. U okviru Dana borovnice, posjetioci imaju priliku da učestvuju u raznim radionicama, degustacijama, izložbama, književnim večerima i koncertima, čime se dodatno osnažuje lokalna zajednica i podstiče očuvanje tradicionalnih vrijednosti. 

Dani borovnice takođe imaju za cilj da osnaže lokalne proizvođače borovnica, pružajući im mogućnost za predstavljanje svojih proizvoda široj publici i umrežavanje sa potencijalnim partnerima i kupcima. Festival je postao sinonim za kvalitet i gostoprimstvo, takođe predstavlja pravu priliku za sve koji žele da dožive autentično iskustvo ovog prelijepog kraja Crne Gore. To je bio i razlog za razgovor sa Vladimirom-Vladom Kneževićem, direktorom Centra za kulturu “Husein Bašić”i najava manifestacije.

Kako ocjenjujete značaj Dana borovnice za opštinu Plav i širu regiju?

Knežević: Dani borovnice imaju izuzetno veliki značaj za opštinu Plav i sjever Crne Gore. Ova manifestacija je postala simbol zajedništva, kulture i tradicije našeg kraja. Kroz godine, Dani borovnice su prerasli u mnogo više od običnog festivala – postali su ključni događaj koji doprinosi razvoju lokalne ekonomije, promovišući naše prirodne resurse i lokalne proizvode. Ekonomijski, manifestacija privlači veliki broj posjetilaca, što donosi značajne prihode lokalnim preduzetnicima, posebno onima koji se bave turizmom, ugostiteljstvom i poljoprivredom. Turisti dolaze ne samo iz Crne Gore, već i iz inostranstva, kao i naša cijenjena dijaspora što dodatno povećava popularnosti i ugledu naše opštine na regionalnoj mapi.

Koji su glavni događaji i aktivnosti planirani za ovogodišnje Dane borovnice?

Knežević: Za ovogodišnje Dane borovnice pripremili smo raznovrstan i bogat program koji će zadovoljiti različite interese i ukuse posjetilaca. Svake godine se trudimo da osmislimo nove, kvalitetne i interesantne programe, što rezultira izuzetno dobrom posjećenošću i zadovoljstvom naših gostiju. Evo nekoliko glavnih događaja i aktivnosti koje možete očekivati ove godine: Šahovska simultanka, koncerti, književne večeri, degustacija proizvoda od borovnice, sportske aktivnosti i radionicem. Svake godine se trudimo da naš program bude sve bolji i interesantniji, kako bismo zadovoljili različite interese naših posjetilaca i pružili im nezaboravno iskustvo. Verujemo da će i ovogodišnji Dani borovnice biti uspješni i da će privući veliki broj posjetilaca iz zemlje i inostranstva.

Kako manifestacija doprinosi promociji lokalnih proizvoda od borovnice?

Knežević: Manifestacija Dani borovnice ima drragocjenu ulogu u promociji lokalnih proizvoda od borovnice na više nivoa: Posjetioci festivala imaju priliku da direktno kupuju proizvode od lokalnih proizvođača, što omogućava neposrednu interakciju između proizvođača i potrošača. Ovo ne samo da povećava prodaju, već i gradi povjerenje i lojalnost prema lokalnim proizvodima. Degustacije su sastavni dio manifestacije, đe posjetioci mogu da probaju različite proizvode od borovnice kao što su sokovi, džemovi, kolači i likeri. Ovo pomaže u podizanju svijesti o kvalitetu i raznovrsnosti lokalnih proizvoda. Festival okuplja ne samo lokalne proizvođače, već i distributere, trgovce i investitore. Ovo stvara mogućnosti za umrežavanje, sklapanje novih poslovnih aranžmana i širenje tržišta za lokalne proizvode od borovnice. Dani borovnice privlače značajnu medijsku pažnju, kako lokalnih, tako i nacionalnih medija. Izvještavanje o manifestaciji, zajedno sa pričama o lokalnim proizvođačima i njihovim proizvodima, doprinosi promociji i povećanju vidljivosti borovnice kao brenda. Dani borovnice privlače turiste iz različitih krajeva, što dodatno povećava potražnju za lokalnim proizvodima. Turisti koji dolaze na manifestaciju često žele da ponesu dio lokalnog iskustva sa sobom, što povećava prodaju suvenira i lokalnih delikatesa. Promocija lokalnih proizvoda od borovnice doprinosi jačanju lokalne ekonomije. Sve ove aktivnosti zajedno doprinose ne samo promociji lokalnih proizvoda od borovnice, već i cjelokupnom razvoju opštine Plav i jačanju njenog ekonomskog potencijala.

Šta biste izdvojili kao najvažniju vrijednost koju Dani borovnice donose lokalnoj zajednici?

Knežević: Najvažnija vrijednost koju Dani borovnice donose lokalnoj zajednici je jačanje zajedništva i identiteta. Ova manifestacija okuplja ljude svih generacija, pružajući im priliku da se povežu, razmijene iskustva i zajedno proslave bogatstvo svog kraja. Evo nekoliko ključnih aspekata ove vrijednosti: Dani borovnice promovišu i čuvaju kulturno nasleđe i tradicije Plava. Kroz različite kulturne programe, tradicionalnu muziku, foklor i običaje, festival pomaže u očuvanju identiteta zajednice. Festival podstiče ekonomski rast lokalne zajednice kroz promociju lokalnih proizvoda, povećanje turističkog prometa i stvaranje novih poslovnih prilika. To doprinosi boljitku lokalnog stanovništva i jačanju lokalne ekonomije. Organizacija manifestacije okuplja mnoge volontere, mlade i stare, koji zajedno rade na uspjehu festivala. Ovo jača osećaj zajedništva i podstiče volonterizam i aktivizam u lokalnoj zajednici. Kroz razne programe, manifestacija edukuje stanovnike o značaju borovnica, zdravom načinu života i očuvanju prirode. Ovo doprinosi povećanju svijesti o važnosti zdravlja i ekologije. Dani borovnice stavljaju Plav na mapu kao turističku destinaciju, privlačeći posjetioce iz različitih krajeva. Ovo doprinosi promociji lokalnih proizvoda i usluga, čime se povećava njihov tržišni potencijal. Manifestacija omogućava ljudima da se druže, stvaraju nova prijateljstva i jačaju postojeće veze. Ovo doprinosi socijalnoj koheziji i harmoniji unutar zajednice. Dani borovnice motivišu lokalne stanovnike i dijasporu da budu ponosni na svoje korijene, tradiciju i prirodne ljepote svog kraja. Ponos i pozitivna energija koja proizilazi iz festivala motivišu zajednicu da nastavi da radi na svom napretku i očuvanju svojih vrednosti. Ukratko, najvažnija vrijednost Dana borovnice je stvaranje snažnog osjećaja zajedništva, ponosa i identiteta među stanovnicima Plava, dok istovremeno podstiče ekonomski, kulturni i socijalni razvoj zajednice.

Kada predstavljate zvanični program Dana borovnice?

Knežević: Zvanični program Dana borovnice predstavićemo u narednim danima. Posjetioci mogu očekivati bogat i raznovrstan sadržaj koji će zadovoljiti sve uzraste i ukuse. Planirali smo mnoštvo lijepih i sadržajnih manifestacija koje će obogatiti iskustvo svih prisutnih. Radujemo se što ćemo uskoro podijeliti detalje programa i vjerujemo da će ovogodišnji Dani borovnice biti nezaboravni za sve naše goste.

Povezani članci