Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Dan Hajrudina Krvavca: Ono što je Šiba pravio bila je čista filmska umjetnost

– To su filmovi koji su imali veliku međunarodnu publiku i naprosto se radi o jednom istinskom umjetniku koji je pravio filmove za svoje vrijeme, koji, bez obzira na svoje tematike, nikada nisu bili ideološki pamfleti, već su bili čista umjetnost”, poručio je reditelj Dino Mustafić prije početka projekcije filma

Dan Hajrudina Krvavca: Ono što je Šiba pravio bila je čista filmska umjetnost

U povodu 91. rođendana jednog od najznačajnih bosanskohercegovačkih filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, danas je u sarajevskom kinu Meeting Point prikazan Šibin dugometražni dokumentarni film “Golim rukama”, koji je snimio 1981. godine prema scenariju Hamze Bakšića, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, na čelu s rediteljem Dinom Mustafićem, i ove godine je obilježilo “Dan Hajrudina Šibe Krvavca”, a radi se o posebnom programu kojim ovo udruženje obilježava rođendan jednog od najvećih bh. fillmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu.

Dino Musafić je prije početka projekcije filma istakao kako je Šibin dokumentarni film “Golim rukama” prilika da publika vidi jedan dokumentarni uradak autora koji je široj javnosti poznat po svojim dugometražnim igranim filmovima. Naveo je kako je kroz ovaj film moguće prepoznati mnoge refleksije tog vremena u odnosu na što je sadašnjost BiH.

Osvrnuvši se na Šibu, Mustafić je naglasio kako je on zasigurno jedan od identiteta bh. filma te da njegovi filmovi već duboko pripadaju svim generacijama, citiraju se replike iz njegovih filmova i naslovi tih filmova su dobro poznati.

– Ono što je Šiba pravio bila je čista umjetnost

“To su filmovi koji su imali veliku međunarodnu publiku i naprosto se radi o jednom istinskom umjetniku koji je pravio filmove za svoje vrijeme, koji, bez obzira na svoje tematike, nikada nisu bili ideološki pamfleti, već su bili čista umjetnost”, poručio je Mustafić.

Na pitanje koji to bio Šibin recept za film pomoću kojeg je imao međunarodnu publiku, Mustafić pojašnjava da je generalno jugoslavenska kinematografija bila veoma respektabilna.

“Obzirom na žanr kojim se bavio Hjrudin Šiba Krvavac, a to je bio ratni partizanski film, on je u svojoj estitici, onome što je bio njegov rediteljski rukopis, pokazao da smo u to doba pravili filmove koji su imali zanimljivost, tenziju, sjajnu priču, odlične karaktere i dijalog. Naprosto, Šiba je bio reditelj koji je, valjda i iz sopstvenog iskustva, jako dobro znao o borbi dobra i zla”, istakao je Mustafić.

Ukratko se osvrnuo i na projekat Monografije o Šibi Krvavcu, te kazao kako je on u završnoj fazi, kao i da očekuje da u vrlo kratkom periodu treba ući u proces štampanja.

Projekciji filma u Meeting Pointu prisustvovali su režiseri Srđan Vuletić i Oskarom nagrađeni bh. autor Danis Tanović, kao i Šibina supruga Ešrefa Krvavac.

Hajrudin Šiba Krvavac režijom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata. Upravo je taj period ostavio dubok trag na njega. Od 20. aprila do 1. oktobra 1949. godine bio zatvoren na Golom otoku, političkom zatvoru za vrijeme Jugoslavije, nakon razlaza tadašnjih sovjetskih i jugoslavenskih lidera. No, Šiba nikada nije govorio o tome.

Snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, tv-serija, kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i preko dvadeset scenarija. Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, pokretač i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao “partizanski vestern”. Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom s rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ideologija, Šiba je donio potpuno novu vrijednost u ex-Yu i bh. kinematografiju.

Hajrudin Šiba Krvavac je premiuo 11. jula 1992. godine u opkoljenom Sarajevu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com