Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li vanbračno dijete nasljeđuje svoga oca?

Da li vanbračno dijete nasljeđuje svoga oca?

Pitanje:

Es-selamu alejkum. Imam pitnje vezano za nasljedstvo. Dijete rođene od stane nevjenčane žene koja je nevjernica. Nakon rođena tog djetata, njegov otac, musliman ga je priznao i uzeo ga sebi. Nakon što je njegov otac umro, na šerijatskom sudu gdje se raspravljalo o imovino ovog čovjeka i njegov vanbračni sin je bio uvršten u nasljednike. Ja sam zbunjen glede ovog pitanja jer sam kod nekih učenjaka našao stav da takvo dijete na nasljeđuje dok drugi učenjaci dozvoljavaju nasljeđivanje kada ga njegov otac prihvati. Da vas Allah nagradi za odgovor.

Odgovor:

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Neka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.

Dragi brate hvala ti na pitanju i traganju za ispravnim odgovorom.

Ovo je diskutabilno pitanje gdje jedan dio uleme kao osnov za nasljeđivanje dijeta zahtijeva biološku povezanost sa roditeljima dok drugi kažu da može biti bazirano i na bračnom ugovoru.

Odgovarajući na ovo pitanje dr. Monzer Kahf, ekonomista i finansijski konsultant kaže: ovo je kontroverzno pitanje jer ne postoji jasan propis o njemu. Propis je da dijete rođeno u vanbračnoj vezi nasljeđuje od svoje majke jer nema sumnje da ga je ona rodila. Što se tiče veze sa ocem ona može biti uspostavljena samo kroz brak.

Dakle ako postoji bračni ugovor između majke tog djeteta i muslimana taj odnos je prihvatljiv i osnova za nasljeđivanje.

Priznanje biološkog oca bez bračnog ugovora je prihvatljivo kod nekih hanefijskih učenjaka, dok se kod drugih kategorično odbija, posebno šafija.

A Allah najbolje zna.
 

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA preveo i obradio: Mahir Kevrić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com