Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Da li ste uradili ljetnu rezidbu voćaka?

Da li ste uradili ljetnu rezidbu voćaka?

Radovi u voćnjaku u ovo doba godine podrazumijevaju prihranu ako već nije bila, zaštitu i po potrebi navodnjavanje. Također vršimo ljetnu rezidbu kad porastu mladari (mlade grane) 7 do 10 cm i više; odklanjaju se vodopije, jahači (pravi izrasli nerodni mladari) i još neke izbojke ukoliko vidimo da nam zasjenjuje voćku.

Ljetna rezidba voćaka preporučljiva je mjera za gotovo sve vrste voćaka. Vrši se obično u junu, odnosno početkom ljeta.

Ovo što je već nabrojano vrši se odsjecanjem voćarskim makazama, a možemo to otkloniti i rukom, uz vođenje brige da izazovemo što manja ili nikakva oštećenja biljke. Preporučeno je ipak da se navedeno vrši voćarskim makazama.

Ljetnu rezidbu je preporučljivo vršiti jer tako otklanjamo nerodne izrasle mladare koje smo već spomenuli. Oni crpe voćku tako što uzimaju vodu od hranjive materije i zasjenjuju voćku.

Prednosti:

Ovom mjerom se povećava rodnost, krupniji su plodovi, voćka više iskorištava vodu i hranjive materije, i naravno olakšava nam rad u zimskoj rezidbi, jer voćka ima manje nepotrebnih mladara (nerodnih) i smanjuje zasjenjenost voćke.

Nedostaci:
Smanjuje se prinos, krupnoća plodova, zdravstveno stanje plodova i voćke, veća je bujnost krošnje. Ovo se dešava ukoliko se mjere rezidbe ne primjenjuju, što se negativno u svakom pogledu odražava na voćku.

Redovnom rezidbom postižemo redovan omjer između vegetatitnih i rodnih pupova kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti.

One voćke koje se redovno orezuju bolje rode i stvaraju dovoljno rodnih pupova iz kojih će se slijedeće vegetacijske sezone razviti cvjetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvjetljenu krošnju što povoljno utječe na kakvoću plodova i zdravstveno stanje voćke.

Za Akos.ba pripremio: Alen Subašić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com