Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li je dozvoljeno učiti dove za uspjeh reprezentacije BiH?

Da li je dozvoljeno učiti dove za uspjeh reprezentacije BiH?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Već duže vrijeme, uoči važnih sportskih utakmica na kojima nastupa reprezentacija BiH, uobičavam, poslije namaza, proučiti dovu za njihov uspjeh, a kad se radi o važnijim utakmicama, i klanjati namaz za želju uz molbu da dragi Allah bude u pomoći našim predstavnicima.

U razgovoru sa starijim ljudima, vjernicima, načuo sam kako je činiti takvo nešto, u najkraćem, banaliziranje dove Uzvišenom Stvoritelju, te se kao takvo može smatrati grijehom.

Kako ne bih želio činiti bilo šta što će, umjesto da pomogne, odmoći mojoj domovini i ljudima koji je predstavljaju, molio bih Vas da mi odgovorite.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Svaka pobjeda naše reprezentacije raduje istinske domoljube, a među njima su i vjernici, pa ne vidimo u čemu je problem da se u dovi zamoli Allah dž.š. da pomogne da se ostvari ono što će obveseliti vjernike i domoljube. Ljubav prema rodnoj grudi i domovini je prirodna pojava, ona je neophodan uvjet njene odbrane, a njena odbrana je i vjerska dužnost, pa tako i sve što snaži taj osjećaj. Nema dokaza da je to grijeh.

na pitanje odgovorio: fetva-i-emin prof dr Enes Ljevaković

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top