Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Cyber muvehidi i hazreti evlije

Cyber muvehidi i hazreti evlije

Internet je danas u svoj svojoj otvorenosti i šarolikosti mjesto gdje svako može zakupiti vlastiti kutak i iz njega širiti svoje ideje. Kao jeftino i svima dostupno sredstvo informisanja, mnogi ga koriste za afirmaciju svojih ideologija i ubjeđenja. Takav je slučaj i sa vjerom. Danas na našem govornom području možete surfajući nabasati na mnoge stranice raznih profila i sadržaja. Pored onih korisnih i afirmativnih, postoje i one sektaške i zabludjele koje šire ideje smutnje i razdora i kojih se treba čuvati, pa bi bilo korisno ukazati na neke od njih.

Kao najraširenije i najopasnije treba spomenuti one iz sufijsko-šiitskog i protekfirskog miljea. Šije su prva i kroz historiju vjerovatno najopasnija sekta nastala iz islama. Postoje mnoge podsekte i pravci šiizma, od onih gotovo benignih do onih tvrdokornih od kojih muslimani vide samo zlo. Islamsku kritiku šiizma ne treba politizirati i ona nije usmjerena protiv naroda ili država, nego pogrešnih i pogubnih vjerskih ideja njihovih vođa koje narod najčešće samo slijedi ubjeđen u njihovu ispravnost.

Primjer njihovog djelovanja kod nas je recimo šiitsko-sufijska stranica ha-mim. Amaterski poluproizvod krcat dizajnerskim, gramatičkim i logičkim greškama. Prvi znak sektašenja  i ideološke nastranosti je konstantno trabunjanje o jednoj te istoj temi, pa ni ovo nije izuzetak. Kao što na „muvehidskim“ portalima sve vrvi od RPG-ova, džihada i taguta, tako i ovdje većina tekstova tretira „vehabijsku“ prijetnju po poredak u svemiru i opstojnost čovječanstva. Oni vas ne pokušavaju ubijediti da su oni dobri, nego da su drugi loši. Nešto poput Saveza za bolju budućnost, samo što se u njihovom slučaju ovo ne odnosi na SDA nego ibn Tejmiju i Abdul Vehaba, originalne izvore zla u univerzumu. Naravno, kao i „Put vjernika“ i ova  stranica je fantomski anonimna, bez imena, adresa ili bilo čega što bi moglo ukazivati na autore. I ovdje su vam tekstovi nepotpisani, a umjesto „Allahovih sablji“ i „Ebu Refika“ imate nekakve“ Quranice“ i „Ehli bejtove“. Tu se poprilično ofirno laže o primarnim izvorima vjere kod sunija, pokušavaju diskreditovati Buharija i Muslim, afirmisati širk pod plaštom brige za „kulturno naslijeđe“ i slično. Ne libe se ni plasirati smijurije kao onu da na kupoli poslanikovog alejhi selam mezara postoji neki kabur (???) osobe koja ga je pokušala srušiti, pa ju je kao udario grom ili da saudijske vlasti žele uništiti poslanikov alejhi selam mezar. Veselo i maštovito, nema šta…

Pored ha-mima, postoje tu još i raznorazni „instituti za naučno-istraživački rad“  slične provinijencije, a svima im je zajedničko podmuklo podmetanje šiitskih dogmi i razotkrivanje „vehabijskih zabluda“. Zato kad negdje na internetu vidite da se učestalo forsiraju termini tipa hazreti, mevlane, turbeta koja su naš kruh nasušni, ehli bejt, homeini, evlije koje upravljaju svemirom i slično, izbjegnite kontaminaciju i zaobiđite to u širokom luku jer vrijeme i razum su isuviše vrijedni da bi se trošili na zlonamjerne izmišljotine, patetične izljeve emocija i jalovu filozofiju.

O sajtu „Put vjernika“, njihovoj kalašnjikov sahvi i pogubnosti po muslimane na ovim prostorima su mnogi već pisali. Pored „Spašene skupine“, „Kelimetul Hak“ i „Es sunne“ udarna igla protekfirske internet dawe u BiH. Prepoznaćete ove i slične stranice po papagajskom ponavljanju termina tipa tagut, mudžahid, murted, demonkratija, kufr i slično. Nakon otvaranja ovih sajtova treba obavezno ugasiti kompjuter, otvoriti prozor i ostaviti jedno pola sahata da se izrači prostorija. Prije toga izvesti ženu i djecu na sigurno.

Osnovne crte svih ovih projekata i zabludjelih ideja su kanalisana mržnja prema nekome ili nečemu, usiljeno ubjeđivanje u svoje dogme i poželjna anonimnost i skrivanje identiteta. Pobornici ovih ideja su obično isključivi, vođeni emocijama i uvijek raspoloženi za raspravu. Ta rasprava nikad ne pije vode jer su oni u pravilu slijepi na jedno oko i od vjere vide samo ono što im odgovara i što je kompatibilno sa njihovom vizijom. Svoje stavove uvijek grade na antagonizmu i mržnji prema onom drugom.

Na kraju za one koji su svjesni opasnosti ovakvih sajtova, preporuka je da ne gube puno vremena čitajući ih. Onima koji iz bilo kojeg razloga nemaju do kraja izdefinisane akidetske i fikhske stavove, posjećivanje ovakvih mjesta može se obiti o glavu, pa bi ih najbolje bilo ignorisati na prvu. Islamsko znanje crpimo iz provjerenih izvora, najbolje knjiga, a ako smo već na internetu onda sa zvaničnih stranica Rijaseta ili pouzdanih portala tipa akos.ba, islambosna ili minber.ba. Klonimo se ovih lovaca na neodlučne, frustrirane, neinformisane i pretjerano emotivne osobe. Osnovno pravilo za muslimana na internetu je da ne prenosi i ne vjeruje onome što nema jasan izvor i što nije potvrđeno. To nam i sam islam naređuje, pa ne radimo nesvjesno muslimanima medvjeđu uslugu šireći laži, glasine i poluinformacije.

Nermin Spahić (nasevijesti.com)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top