Islamske temeU Fokusu

Čuvaj svoje srce

Čudan li je taj dio čovjekovog tijela, tako malen, a koliko se samo različitih emocija u njemu nalazi, koliko snage, ljubavi i iskrenosti može iz njega da zrači, zato ga čuvajmo, trudimo se da ga ne uprljamo i oslabimo, već ga jačajmo plemenitošću i svim onim što je dobro.

Za Ismaila je lijepo ponašanje bilo na posebnom mjestu.

On je volio govoriti o lijepom ponašanju voljenog Poslanika, alejhisselam. Uvijek, kad bi njegova unuka  Aiša došla kod njega, on bi joj ispričao neku poučnu priču.

Ovaj put je Ismail govorio Aiši o ljudskim srcima. Ismail započe razgovor sa svojom unukom:

            “Kćeri moja, srce je organ koji utiče i na ostale organe. Dobro čuvaj svoje srce od grijeha i svega onoga što ga prlja i uništava. Naš voljeni Poslanik Muhammed, alejhisselam, je rekao da u tijelu ima jedan organ, koji kada je dobar, bude dobro i cijelo tijelo, a kada je pokvaren, bude pokvareno cijelo tijelo, taj organ je srce.[1] Kćeri moja, srce je posebno i zato ga dobro čuvaj. Ne otvaraj svoje srce svakom, jer nikada ne znaš kakve namjere ko ima. Kroz ove godine svoga života, naučio sam mnogo stvari iz ličnog iskustva. Svi mi imamo snagu, ali i svoje slabosti, uredu je za čovjeka da nekad osjeti slabost, ali joj se nikada ne smijemo u potpunosti predati. Kada god osjetiš tegobu u srcu, kad osjetiš slabost, prvo se obrati Stvoritelju tog srca, jer On zna šta je najbolje za to srce i šta mu treba. Uzvišeni Gospodar je rekao da se odaziva onom ko Ga iskreno zamoli za nešto. Čovjek prolazi kroz različie faze u svom životu, ponekad čovjeku bude teško, srce mu osjeti slabost, ali i to je uredu, jer srca mijenjaju svoje stanje. Mnoge situacije, kroz koje sam prošao u svom životu, ostaviše dubok trag na moje srce. Koliko samo snage ima učovjekovom srcu, a često toga nismo ni svjesni.  Kakvo god iskušenje da te zadesi, znaj da će mu jednom doći kraj, neka svako od njih učini tvoje srce jačim i čvršćim. Trebamo čuvati i paziti svoje srce, ali isto tako trebamo i paziti na osjećaje drugih ljudi, pazi kako se ophodiš prema nekom, nikada nemoj povrijediti nečije srce za koje ne znaš kako se osjeća. Kćeri moja, nikada nikog ne trebamo podcijenjivati, niti previše hvaliti, nisu mišići i bogatstvo ti koji daju pravu snagu , niti su oni uzrok prave slabosti, doista prava snaga i slabost, nalaze se ovdje.” Ismail je pokazao rukom na svoje grudi, jer se u njima nalazi, iako mali, a opet jako bitan dio čovjeka, a to je srce.

Čudan li je taj dio čovjekovog tijela, tako malen, a koliko se samo različitih emocija u njemu nalazi, koliko snage, ljubavi i iskrenosti može iz njega da zrači, zato ga čuvajmo, trudimo se da ga ne uprljamo i oslabimo, već ga jačajmo plemenitošću i svim onim što je dobro. Rekao je naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Uistinu Allah ne gleda u vaše likove i vaš imetak, već  gleda u vaša srca i vaša djela.”[2]

[1] Dio hadisa, kojeg bilježe Buhari i Muslim

[2] Hadis bilježe Muslim i Ibn Madža od Ebu Hurejre, radijallahu anhu.

Za Akos.ba piše: Džejlana Samardžić

Povezani članci

Back to top button