Islamske teme

Čuli smo da se “nije dobro” vjenčati između dva Bajrama. Šta da radimo?

Pitanja: Es-selamu alejkum, javljam se u nadi da ćete odgovoriti na moje pitanje. Moja vjerenica i ja planiramo stupiti u brak poslije mjeseca ramazana ove godine, ali smo čuli dosta priča o tome kako to nije dobro i nije lijepo da se uzmemo između dva Bajrama. Javljam se vama da nam pomognete i pojasnite šta da radimo.

Savjet:

Alejkumus-selam, i hvala vam na postavljenom pitanju. Drago nam je da se interesujete za ono što vaša vjera kaže o tom problemu.
Slično pitanje je postavljeno prof. dr. Enesu-ef. Ljevakoviću, fetva-i-eminu ispred Rijaseta Islamske zajednice, koji je jasno rekao da nema nikakvih zapreka za sklapanje braka između dva Bajrama: „Nema šerijatske zabrane sklapanje braka u navedeno vrijeme. To je prepušteno običaju i situaciji osoba koje se odlučuju na sklapanje braka.“

Ne trebate imati nikakvog razloga za strah što se tiče braka između dva Bajrama, jer niti u Kur’anu niti u hadisima Muhammeda, a.s., ne postoji ništa što upućuje na zabranu vjenčanja kojom su vas zaplašili. Čak naprotiv, Muhammed, a.s., se s Aišom, r.a., vjenčao poslije Ramazanskog bajrama, tj. između dva Bajrama što je ponajbolji dokaz da razloga za strah nema.

Takođe, ako malo razmislite, mi se uvijek nalazimo između dva Bajrama. Trenutno smo između Kurban-bajrama i Ramazanskog-bajrama. Hoćemo reći da ako biste poslušali navedeni savjet, ne biste se mogli tokom čitave godine vjenčati, što nema nikakvog utemeljenja u vjeri.
Imajući sve u vidu, možemo reći da se u slučaju zabrane braka između dva Bajrama radi o običnom praznovjerju, stvarima koji nemaju utemeljenja niti u vjerskim izvorima tako ni u zdravom razumu.

Zato bez straha stupite u bračne vode, a ovim putem želimo Vama i Vašoj odabranici mnogo hajra, bereketa i sreće u braku i da vas dragi Allah, dž.š., obraduje s svakim hajrom.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button