Kulinarstvo

Čudo od čokolade

Vrijeme pripreme: 40 min

Sastojci (Broj osoba: 10)

Biskvit:

4 jaja

10 dkg šećera

20 dkg margarina

10 dkg čokolade za kuhanje

4 žlice brašna

1 prašak za pecivo

Krema:

0,5 l slatkog vrhnja

20 dkg čokolade za kuhanje

1 žlica šećera

Postupak pripreme:

Izrada biskvita:

Žumanjke i šećer umutiti. Ja stavim 9 dkg šećera i jedan vanilin šećer, nekako mi je lijepši okus tako! Dodati (prvotno) istopljeni margarin i čokoladu (zajedno ih topite). Zatim u sve to dodavati kašiku po kašiku brašna i prašak za pecivo i dobro izmiksati.

Zatim istući bjelanjke i lagano ih dodavati kašiku po kašiku u onu prvu smjesu i miješati ih (NE mikserom već najbolje kuhačom. Meni je najjednostavije tako. Ili bilo kakvom većom kašikom, samo da možete to sve zajedno lijepo umutiti).

Zatim to stavim u tepsiju kojeg prije malo margarinom obložim i pospem mrvicu brašna, samo da mi se ne zalijepi biskvit, al možete staviti i papir za pečenje, kako kome na volju 🙂 Tepsija može biti bilo kakvog oblika i dimenzija, procijenite kako vam više odgovara. Ja stavim u četvrtasti. Pečete na 180 stepeni 20 minuta.

Kad se biskvit ispeče, malo ga pobockam vilicom i poškropim onim šta mi dođe pod ruku. Hoće to biti samo mlijeko, ili  iscjeđene naranče ili nešto četvrto, na vama je. 🙂 Pustite da se biskvit hladi na stolu onako u tepsiji i za to vrijeme napravite kremu.

Jednostavno je: Slatko vrhnje, čokoladu za kuhanje i kašiku šećera zagrijavate na laganoj vatri mješajući sve dok ne provri.

Kad provri, izlijite je na biskvit i ravnomjerno rasporedite. Pustite još 10-20 minuta da vam se hladi na stolu pa ga onda stavite u frižider.

Samo da napomenem da vam ta krema bude rijetka, al ne brinite, takva mora biti. Očvrsnut će ona kad se sve ohladi u frižideru! 🙂

rtl.hr

Back to top button