Vijesti iz zemlje

Crveni križ u BiH: Ogroman odziv građana na akciju prikupljanja pomoći za Turkiye i Siriju

Svi su se odazvali u najkraćem mogućem roku, što novčano, šta paketima, hranom, odjećom. Od jutros praktično ne prestajemo raditi, zahvalni smo svim građanima, rekla je Sara Podgorica iz Crvenog križa

Brojni građani donose pomoć u prostorije Crvenog križa Novo Sarajevo kako bi na taj način iskazali solidarnost i pomogli ljudima pogođenim razornim zemljotresima u Turkiye i Siriji, javlja Anadolija.

U cilju ublažavanja humanitarnih posljedica uslijed zemljotresa u Turkiye i Siriji, Crveni križ Bosne i Hercegovine organizirao je brojne kampanje pomoći.

Sara Podgorica iz Crvenog križa istakla je za Anadoliju da je ogroman odziv građana BiH da se pomogne ljudima pogođenim razornim zemljotresima u Turkiye i Siriji.

“Svi su se odazvali u najkraćem mogućem roku, što novčano, šta paketima, hranom, odjećom. Od jutros praktično ne prestajemo raditi, zahvalni smo svim građanima”, rekla je Podgorica te dodala:

“Građani Bosne i Hercegovine su svjesni da smo i mi bili nekada u ovoj situaciji kada nam je bila potrebna pomoć i iz tog razloga, svi smo se digli na noge, radimo punom parom i pomažemo koliko smo u mogućnosti.”

Kako je istakla, u ovom momentu najpotrebnije su deke, grijalice, vreće za spavanje i zimska odjeća.

Ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin danas je posjetio prostorije Crvenog križa Novo Sarajevo i zahvalio se na pomoći za ljude u njegovoj zemlji.

“Vidimo da je cijeli narod Bosne i Hercegovine uz nas i mnogo smo im zahvalni na tome u ovim teškim danima”, kazao je turski ambasador te istakao da je svaka pomoć i podrška vrlo važna u ovim momentima:

“Pomoć za Turkiye je važna, posebno zbog toga jer je zemljotres zaista bio razoran. U ovom momentu ljudima su najpotrebniji zimski šatori, ćebad, grijalice na plin i mali agregati.”

Crveni križ Novo Sarajevo u saradnji s Crvenim križom Federacije BiH organizirao je akciju prikupljanja osnovnih potreba prema listama potreba Crvenog polumjeseca Turkiye.

Kako je ranije saopšteno, najpotrebnije su deke, grijalice, vreće za spavanje, rasklopive stolice i kreveti, kuhinjski setovi, konzervisana hrana, kao i zimska odjeća poput jakni, kaputa, džempera i čizama.

“Što se tiče konzervisane hrane važno je da je to hrana koja može duže stajati i koja nije kvarljiva. Naši volonteri će raditi na prikupljanju, sortiranju te u saradnji s Crvenim križom Federacije BiH na daljnoj distribuciji prema Crvenom polumjesecu Turske”, naveli su.

Pomoći se može i pozivanjem na broj 17023 i doniranjem dvije KM. Broj je aktivan za sva tri operatera u BiH, objavilo je Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine.,

akos.ba

Povezani članci

Back to top button