Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Četiri savjeta za mlade mame: Pronađi mir u namazu

Četiri savjeta za mlade mame: Pronađi mir u namazu

Često čujemo kako se mame žale da same sebe ne prepoznaju nakon poroda što u osnovi i ima smisla. Međutim, to ne mora trajati zauvijek. U nastavku vam nudimo nekoliko prijedloga kako da se što lakše naviknete na majčinstvo. Promijeni način razmišljanja!

Način na koji razmišljamo utječe na emocije, te je stoga važno da shvatimo da odgajanjem djece naš život nije došao do kraja nego se samo promijenio što je sasvim uredu!

Jednostavno je ustaliti način razmišljanja da će nas djeca spriječiti da živimo vlastiti život u njegovoj punini, da nećemo biti društvene kao nekada, putovanja će biti znatno otežana, a briga o sebi će biti na minimumu, međutim, važno je da ne zaboravimo šta u ovom procesu dobijamo!
Djeca su radost našeg života, na njihovom putu ćemo ih pratiti dok napreduju, rastu u odrasle ljude, što će nam dati osjećaj ispunjenosti.

Pronađi mir u namazu

Prelijepo je znati kako vrijeme haosa (dok djeca plaču i razbacuju stvari po kući) može biti nadomješteno trenucima mira kroz namaz! Kada ste u stresu, namaz će vam dati trenutak da odmorite misli i tijelo, više nećete biti pod stresom nego ćete razmišljati o Allahu, dž.š., a u isto vrijeme ćete se prisjetiti istinskog značenja ovog života – Allahovo zadovoljstvo.

Prelijepo li je znati da pet puta dnevno naše misli i duša mogu biti u stanju mira i ispunjenosti kroz namaz!

Radite ono što volite

Možda ćete se kao majka osjećati umorno i iscrpljeno, ali nemojte zaboraviti da se vratite na stvari koje ste nekad voljeli raditi, čak i kada biste to radili samo jednom dnevno ili sedmično.
Ukoliko volite čitati, pročitajte novu knjigu, ukoliko volite biti s prijateljima, nađite se na kahvi kad god mognete. Ove jednostavne stvari će vam pomoći da se osjećate kao nekada!

Pronađite alternative

Često nam se desi da, kada želimo nešto uraditi, sjetimo se da to ne možemo uraditi jer sada imamo djecu. Rješenje je u pronalasku alternativa!
Na primjer, ukoliko ste voljeli putovati, to možete i dalje raditi, samo morate paziti da to budu mjesta gdje možete povesti djecu i ispuniti njihove potrebe. Ukoliko vam nedostaje odlazak na određene svečane događaje, pokušajte naći one u kojima postoji mogućnost čuvanja djece. Ako se osjećate usamljeno i imate potrebu da se družite sa ostalima, ali vam je teško da igdje idete s djecom, možda možete uzeti u obzir mjesta u kojima se djeca mogu igrati, što će zabaviti vašu djecu dok vi razgovarate s drugim mamama.

Radite stvari zajedno!

Često se mame osjećaju kao da nisu ostvarile lične ciljeve u odnosu na one koje su imale prije djece. Ali, šta je sa ostvarivanjem porodičnih ciljeva? Ovo je odličan način na koji možete puno postići na tom planu, a u isto vrijeme se osjećati dobro.

Na primjer, ukoliko vam je cilj da vježbate i jedete zdravo, vježbajte s djecom uz DVD, ovo je odličan način na koji možete provoditi vrijeme sa svojom djecom, a u isto vrijeme oni troše svoju energiju a vi kalorije. Također, uključite djecu u kuhanje zdrave hrane gdje i oni mogu učestvovati u pripremi i biranju sastojaka za jelo.

Nadamo se da će ovi savjeti pomoći nekim majka koje imaju poteškoće u pronalaženju sebe nakon poroda. Znamo da postoje mnoge poteškoće s kojima se mi kao roditelji susrećemo, ali nemojte zaboraviti da je roditeljstvo velika blagodat sama po sebi!

Izvor: islamiconlineuniversity.com
Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top