Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Busovača: Bošnjak hafiz sa Kembridža

Busovača: Bošnjak hafiz sa Kembridža

Svaki novi hafiz je pokazatelj naše brige i ljubavi prema Kur'anu

– poručio je u nedjelju, 21. aprila, 2013. godine na hafiskoj dovi dr. Sejadu Mekiću izaslanik reisu-l-uleme hafiz dr. Halil Mehtić

Hafiska dova dr. Sejadu Mekiću, koja je u nedjelju, 21. aprila, ove godine proučena u Kaćunima, pored Busovače, privukla je veliko interesiranje kako džematlija tako i uleme šireg srednjobosanskog kraja.

Prvi hafiz u historiji džemata Kaćuni

Na samom početku svečanosti, nakon klanjanja podne namaza u džamiji u Kaćunima, prisutnima je dobrodošlicu u ime džemata i porodice Mekić uputio mjesni imam Enijad-ef. Mekić, koji je bio i muallim hafizu Sejadu. “Moram reći da je u ovom džematu danas posebna svečanost. Naime, za 45 godina koliko postoji ovaj džemat nije bila nijedna hafiska dova. Stoga je ovo prva i molim džematlije da zapamte da je ovo historija za ovaj džemat,” kazao je Enijad ef. istakavši kako je ovo četvrti hafiz na području Medžlisa IZ Busovača. Potom je glavni imam Medžlisa IZ Busovača Ferid ef. Huseinbašić poselamio izaslanika reisu-l-uleme hafiza dr. Halil-ef. Mehtića i muftiju travničkog mr. Nusret-ef. Abdibegovića.

Glavni imam je prije čitanja biografije novog hafiza, uz dobrodošlicu brojnim hafizima i profesorima, posebno poselamio i dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdiju Adilovića, direktora Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdeta Šošića, predsjednika Udruženja ilmijje Mensur-ef. Pašalića, te načelnika Općine Busovača gosp. Asima Mekića.

Impresivna biografija novog hafiza

Hafiz dr. Sejad Mekić, sin Hajrudina i Šuhrete, je rođen 1982. godine u Kaćunima kod Busovače. Školske 1999/2000. godine završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, a po završetku medrese, tačnije u oktobru 2000. godine, svoje školovanje nastavio je u V. Britaniji. Nakon diplome na Fakultetu islamskog prava i arapskog jezika pri Univerzitetu Wales radio je kao imam i hatib u Londonu (West Hendon Mosque and Islamic Centre). Tu je pred šejhom hafizom Selimom Nedevijem završio hifz, nakon čega je otpočeo klanjati teravih namaz sa hatmom.

Na postdiplomske studije na Univerzitetu Kembridž upisao se 2005., a zbog pravila studija, morao se preseliti s porodiciom u istoimeni grad Kembridž gdje, također, počinje raditi kao imam i hatib centralne džamije. U junu 2006. godine magistrirao je na Kembridžu, a nakon toga mu se ukazala izvrsna prilika da doktorat radi na londonskoj Školi za orijentalne i afričke studije (School of Oriental and African Studies), čuvenoj SOAS.

Nakon četiri godine upornog rada, 30. juna 2011. godine uspješno je odbranio doktorski rad pod naslovom “Husein Đozo i islamski modernizam u komunističkoj Jugoslaviji”.

Njegova disertacija kritički obrađuje modernističko mišljenje prof. Husein-ef. Đoze.

Od septembra 2009. hafiz Mekić radi kao predavač i mentor na Kembridžskom muslimanskom koledžu, a pored imamskog posla intenzivno se bavi naučno-istraživačkim radom. Hafiz Mekić je u septembru 2012. godine odlučio da svoj ranije završeni hifz potvrdi i pred Komisijom Rijaseta IZ. Hafisku dovu je po vlastitoj želji odlučio proučiti u svom rodnom mjestu pred svojim najbližim, profesorima i muhaffizima.

  Autor: Mirnes Kovač/ preporod.com

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com