Islamske temeU Fokusu

Budi jednostavan i jedinstven, takva ti je i vjera

Svaki insan sa dunjaluka biva ispraćen samo sa svojim postupcima, sa svojim djelima. To je ono što ga prati tokom čitava njegova života, i to ga isprati i zajedno s njime liježe i u mezar. Tvoja djela i tvoje riječi izrečene, su tvoje glavno obilježje i ovog i onog budućeg svijeta i života. To će te ili spasiti ili ti zagorčati na oba svijeta.

Allah, obraćajući se vjernicima, kaže: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ

– O vjernici, zašto govorite ono što ne radite?

Aludirajući time posebno na insana vjernika, da popravi i uravnoteži svoj govor i djela.

U predajama se spominje da su ashabi učeči ajete Kur’ana koje im je poslanik Muhammed a.s. prenosio, oni što god novo od Kur’ana da nauče odmah su to primjenjivali u svome životu, pa na primjer, kada je objavljen ajet o zabrani alkohola, ashabi, vjernici su mahom iznosili iz svojih kuća alkohol i proljevali ga, odmah su to odstranjivali. Kada je objavljeno od Allaha ajet : مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً ۚ  

-Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati pa da mu to Allah mnogostruko vrati.

Oni su se odmah počeli natjecati u dobru, u udjeljivanju, uzajamnom pomaganju i svakoj drugoj vrsti činjenja dobrih djela.

To je ono što pripada čovjeku, Allah kaže: وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنفُسِكُم مِّنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِندَ اللَّهِ ۗ

 – Što predočite, učinite za sebe od hajra, naći ćete to kod Allaha.

وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَىٰ

– A čovjeku ništa drugo ne pripada sem onoga čemu teži.

Ako si od dobročinitelja, pripada ti to dobročinstvo, ako si od zulumćara to ti i pripada i na osnovu toga će ti biti i suđeno. Na osnovu tvojih djela i tvoga govora koji je možda prouzročio da se desi nešto dobro ili pak je prouzročio da se izrodi nešto loše.

Naš voljeni Poslanik a.s. nam veli: قل الحق ولو كان مرا

– Reci istinu, pa makar i gorka ona bila.

Reci istinu pa makar istina bila i protiv tebe. Jer istina će uvijek biti iznad laži, i istina će uvijek biti pobjednik. Iako ti se nekad čini da su oni koji istinu govore i koji su na pravome putu, u podređenom i teškom stanju za razliku od lažova i prevaranata, nemoj da te to zavara pa da se prikloneš zalutalima, jer njih oblijeću nezadovoljstvo, mržnja, tuga, a to zahvata i one koji se snjima druže i one koji im se primaknu, a kada im bude suđeno da se na njih sruči Allahova ljutnja, sa sobom vode i one svoje koji su uz njih bili. Oni su nedaća sami od sebe, teško ih skončanje čeka.

Nemoj da vas zavarava to što oni imaju više od vas dunjaluka, nedajmo od sebe ahlaka, lijepog ponašanja i zadovoljstva duše sa onim što mi imamo po na osob, ono što nam je Allah dao.

وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ ۖ

– I nastoj da onim što ti je Allah dao zaslužiš ahiretsku kuću.

Ma koliko to malo bilo imetka što čovjek ima, on sa njime može zaslužiti džennet, ako mu Allah srce razabere. Svjestan si da tvoja marka koju ti daš u hajr i ista takva marka koju uhajri neki ministar, nisu iste. Tvoja je ako Bog da neizmjerno vrijednija. وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا ۖ

-A nemoj zaboraviti ni svoj udio na zemlji.

To jeste, živi, radi i budi zahvalan sa onim što imaš, nemoj se ni rasipati, i ti imaš potrebe, i Allah to zna i ne opterećuje te. Ako si voljan dati, bujrum, bit će ti upisano i neizmjerno nadoknađeno, a ako i nećeš, ljudi te nemaju pravo kritikovati jer i Allah ne tereti čovjeka onim što čovjek ne može podnijeti.

U svemu što činiš i govoriš budi na istini i ne odstupaj, jer odstupali nisu ni tvoji dobri prethodnici, a tome su podučavali tvoje dede i nane, a oni prenosili tvojim roditeljima, a oni opet vama, pa nemojte smetnuti da je i na vas došao red da drugima preporučujete da ne biste na gubitku bili: إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

– Osim onih koji vjeruju i čine dobra djela, istinu i strpljenje preporučuju.

Piše: Sedin Duranović

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close