Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Brusa bezistan: Poziv na izložbu “Četkarski zanat”

Brusa bezistan: Poziv na izložbu “Četkarski zanat”

Isa-beg Ishaković je postavio temelje današnjeg Sarajeva sa čaršijom u kojoj se razvijalo zanatstvo.
Danas na Baščaršiji postoji oko 250 zanatlija u više od 35 tradicionalnih zanata koji, uprkos svim nedaćama, uspijevaju zadržati tradicionalni izgled, ponudu, kao i kvalitet mnogih proizvoda.
Četke kao orginalani i kvalitetani ručni rad je proizvod koji je rađen strpljivo, polahko i sa ljubavlju. Posebna pažnja poklanja se biranju odgovarajuće dlake za četku, dužinu, debljinu, izdržljivost, boju i njenu namjenu. Postoje razne vrste četki, od klasičnih za kućne potrebe do onih za specijalne namjene, kao što su četke za farbanje, četke u ugostiteljstvu ali i one minijaturne za čišćenje igala od infuzije.

Remzije Balagića je posljednji zanatlija četkarskog zanata na čaršiji, nasljedio je tradiciju od oca Age Balagića i nastavio da vrhunski ručno izrađuje četke. Radnja koja je stara više od 40 godina nudi autentičnost u prodaji četki, što je jako zanimljivo strancima.

Dana 22.12.2016.god. izložbi će prisustvovati i gdin. Ramzija koji će nam prezentovati sam rad i proizvodnju četki i prikazati način proizvodnje koji se nije promijenio uprkos novom načinu života.

Izložba će se održati u Brusa bezistanu u 14:00 sati.
Očekujemo Vas u što većem broju, da upoznate posljednjeg majstora četkarskog zanata, poručuju iz Muzeja grada Sarajeva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com