Islamske temeVijesti iz svijeta

Broj muslimana premašio dvije milijarde

Islam je službena religija u 26 zemalja Azije i Afrike, navodi se i dodaje da je također najbrže rastuća religija u svijetu. Izvještaj Pew Research Centera iz 2017. nazvao je muslimane "najbrže rastućom religijskom grupom na svijetu", projicirajući da će islam uskoro prestići kršćanstvo kao najveća svjetska religija, iako neki sugeriraju da se već sada najviše prakticira

Procjenjuje se da je svjetska muslimanska zajednica prošle sedmice dostigla ukupan broj od 2.006.931.770, objavila je web stranica Global Muslim Population. Dakle, muslimani čine više od 25% svjetske populacije koja iznosi više od osam milijardi ljudi, dodaje se u izvještaju.

Islam je službena religija u 26 zemalja Azije i Afrike, navodi se i dodaje da je također najbrže rastuća religija u svijetu. Izvještaj Pew Research Centera iz 2017. nazvao je muslimane “najbrže rastućom religijskom grupom na svijetu”, projicirajući da će islam uskoro prestići kršćanstvo kao najveća svjetska religija, iako neki sugeriraju da se već sada najviše prakticira.

“Muslimani će rasti više nego dvostruko brže od ukupne svjetske populacije između 2015. i 2060., a u drugoj polovici ovog stoljeća vjerojatno će nadmašiti kršćane kao najveću svjetsku vjersku skupinu”, stoji u izvještaju. Dodaje se da će broj beba rođenih od muslimanskih roditelja početi nadmašivati one rođene od kršćana do 2035. godine.

Očekuje se da će svjetska populacija porasti za 32% u narednim desetljećima. Međutim, predviđa se da će se muslimansko stanovništvo povećati za 70%, s 1,8 milijardi u 2015. na gotovo tri milijarde u 2060. godini. “Muslimani se nalaze u svim regijama svijeta”, tvrdi Global Muslim Population, ističući da je najveća koncentracija muslimanske zajednice u azijsko-pacifičkoj regiji.

Indonezija je dom najveće muslimanske zajednice na svijetu, s više od 240.977.000 muslimana. Ovu azijsku zemlju slijede Pakistan (+230 miliona), Indija (+219 miliona), Bangladeš (+156 miliona) i Nigerija (+113 miliona), zaključuje se u izvještaju.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button