Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjački pioniri na američkom zapadu

Bošnjački pioniri na američkom zapadu

Piše: Mahir Dizdar

Ne zna se tačno kada su prvi Bošnjaci došli na tlo Amerike, ali većina prvih doseljenika-pionira dolazila je „trbuhom za kruhom“ krajem 19. i početkom 20. vijeka.[1] Već 1906. godine Bošnjaci Čikaga organizuju i prvo udruženje – Muslimansko podpomagajuće društvo „Džemijetul Hajrije“ (Jamaat al-Khayriyya), a kasnije ogranici tog udrženja su osnovani u Los Anđelesu (5. januara, 1908.), Gary u Indijani (17. decembar 1913.), Wilpenu u Pensilvaniji (15. juni 1915.), te Butte, Montana (13. februar 1915.).[2] 

Džemijetul Hajrije je ujedno i prvo muslimansko udruženje osnovano na području Amerike.[3] Iz njega će kasnije izrasti i druge organizacije, a jedna od najznačajnihih organizacija je zasigurno i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA). Vrijedi napomenuti i da je prvi udžbenik za učenje djece u mektebima na prostoru Sjeverne Amerike, “Survey of Islamic Doctrine”, napisao i izdao Ćamil-ef. Avdić 1980. godine.

Većina bošnjačkih doseljenika iz tog vremena je bila sa područja Hercegovine i Krajine, a dolazili su uglavnom kako bi zaradili nešto novca, te se vratili u domovinu. Ipak, mnogi su umrli mladi i kao samci o čemu govore groblja u Čikagu i Butte, Montani. [4] Oni koji su ostali ženili su se i miješali sa drugim etničkim grupama zbog nedostatka Bošnjakinja. Ipak, čak i sa ove vremenske distance se vidi briga tih prvih Bošnjaka na prostoru Amerike o organizovanju i uzajamnom pomaganju.

Bošnjaci na području Montane, tj. grada Butte, su uglavnom radili u rudnicima bakra, dok je nekolicina radila i druge poslove, tj. u sječenju šume po Washingtonu i Oregonu, kao i na postavljanju pruge širom američkog zapada. Neki su imali i svoje rančeve kao što je slučaj sa Asimom Resulovićem koji je imao ranč u Sheridanu, Montana, nekih 56 milja jugoistočno od Butte.

Na jednom od najstarijih grobalja u Butte, Mountain View Cemetery, ukopani su i bošnjački pioniri. Dio groblja na kom su ukopani lokalno stanovištvo zove „Turkish lot“, tj. turski dio groblja jer je većina Bošnjaka tog vremena nosila fes, pa je to bio i razlog što se taj dio groblja nazvao tim imenom.

Prije nego pređemo na pregled informacija do kojih je autor došao, jedna mala napomena. I pored najbolje volje i napora autor ovog rada nije u mogućnosti garantovati tačnost svih informacija. Prije svega, to je zbog šturih i često netačnih informacija iz tog vremena. Na primjer, datum smrti većine umrlih je upisan 4 godine ranije u knjige umrlih koje vodi Mountain View Cemetery, dok drugi izvori kao što su smrtni listovi i datumi urezani na nadgrobnim spomenicima govore nešto drugo. Također, većina tih prvih pionira je koristila neku verziju amerikanizovanog imena tako da se često vode pod različitim imenima u dokumentima do kojih se moglo doći.

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top