Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci u Luksemburgu: Primjer uspješne zajednice u dijaspori

Bošnjaci u Luksemburgu: Primjer uspješne zajednice u dijaspori

Zajednica Bošnjaka i drugih građana porijeklom iz Crne Gore koja živi i radi u Luksemburgu može predstavljati model uspjeha u mnogobrojnijim zajednicama u dijaspori, kazao je reis Rifat Fejzić na tribini u održanoj u Luksumburgu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vaša posvećenost poštenom radu i napretku prepoznata je i od države u kojoj radite i stvarate,što me posebno raduje”, kazao je Fejzić.

Kako je saopšteno iz Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Fejzić je još kazao da su u islamskim zajednicama na Zapadu stvorene predrasude koje oni na najbolji način ruše ličnim primjerima uzornih građana.

“Imate veoma izgrađenu svijest o vjerskom identitetu i odlučnost da ga prenesete i namlađe generacije. Ovdje sam vidio da je moguće čuvati vjerski i nacionalni identiteti ujedno imati odnos lojalnosti prema zemlji porijekla i prema zemlji boravka”, naveo je Fejzić, uz poruku da će Islamska zajednica u Crnoj Gori raditi na jačanju komunikacije i saradnje na projektima odobostranog interesa.

Skup u organizaciji Islamskog kulturnog centra “Berat” i Zavičajnog kluba “Bihor” završen je  predavanjem hafiza Sulejmana Bugarija o temi “Probudi dobro u sebi i u drugima”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top