Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci u južnoj Australiji: Priča iz Adelaida

Bošnjaci u južnoj Australiji: Priča iz Adelaida

DŽEMAT ADELAIDE, JUŽNA AUSTRALIJA

Ljudi sa naših prostora u Australiju dolaze 50-ih godina prošlog stoljeća, zbog svoje sigurnosti ali i zbog boljeg života. Dolaskom prvih Bošnjaka u Australiju, formirat će se i zajednice Bošnjaka širom Australije, ali će to intezivnije postati 80-ih godina prošlig stoljeća.

Bošnjaci su uvijek sa sobom nosili svoju vjeru, kulturu i tradiciju. Iako malobrojni, oni se okupljali, družili, i učili o svojoj vjeri koliko su mogućnosti dopuštale. Jedan od uglednijih Bošnjaka te prve migracije u Australiju bio je rahmetli Ahmed ef. Skaka, koji je svoj život proveo u Adelaidu, gdje je i umro.

Ahmed ef. Skaka, Adelaide džamija, 1970. godina

U Adelaidu se nalazi najstarija džamija u Australiji, koju su sagradili afganistanski trgovci, koji su kamilama prevozili robu od Adelaida do Darwina. Najstarija džamija u Australiji sagrađena je 1888-1889. godine, a četiri munare su dograđene 1903. godine.

Adelaide džamija, sagrađena 1888-1889.

Ahmed ef. Skaka je bio prvi registrovani imam- matičar u Australiji nakon Drugog svjetskog rata. Ahmed ef. je bio veoma cijenjen imam, podučavao vjeri djecu i omladinu, širio je svjetlo vjere gdje je god stizao. U to vrijeme Bošnjaci su se okupljali i vjerske aktivnosti održavali u gradskoj Adelaide džamiji, koja je postala internacionalnom džamijom. U njoj su se pored Bošnjaka okupljali i Afganistanci, Pakistanci, Libanci i Malajci.

Dobri Bošnjaci su velikim dijelom i zaslužni za reaktiviranje i dogradnju džamijskog prostora, pa sad kad posjetite ovu džamiju, unutrašnjost same džamije će vas podsjetiti na naše bosanske džamije, sa svojom jednostavnošću i mahfilom od drveta. Također, u ovoj džamiji je imamsku dužnost obavljao i hafiz Ensar ef. Ćutahija. Bošnjaci su također održavali, gradili i bili aktivan dio i Marion džamije, koju trenutno vodi Islamic Society of South Australia. Sve ono što su naši dobri Bošnjaci sagradili, uradili danas vode drugi.

Pomoć ispred džemata i zajednice za požarom zahvaćena područja Australije

Godine 1991., Bošnjaci kupuju ogromnu zgradu škole, na adresi 1 Frederick Road, Royal Park, koja nosi naziv «Bosanskohercegovačka muslimanska zjednica» u kojoj gdje djeluje bošnjački džemat


Najveći sponzor kupovine ovog društvenog prostora je bio nekadašnji malezijski student prava po imenu Datuk Taib Bin Mahmud, prijatelj mnogih Bošnjaka u Adelaidu, a koji je po povratku u Maleziju postao premijer države Sarawak. On sam je dao donaciju od $100,000 i to, kako je napisao uz donaciju, u cilju postizanja uslova za islamske vjerske i obrazovne aktivnosti za Bošnjake u Adelaidu. Ostatak sredstava je do pojedinačnih donacija Bošnjaka iz ovog i susjednih džemata.


Bajramski paketići za naše najmlađe, pripremila Mreža mladih Adelaide

Godine 2003. formirano je Udruženje Bošnjaka Južne Australije – Bošnjački mesdžid Adelaide, koje je i registrovano kao nezavisna društvena neprofitabilna organizacija, sa ciljem društvenog okupljanja, predstavljanja i promocije vjerskog, kulturnog i historijskog nasljeđa Bošnjaka u Južnoj Australiji.


Od samog osnivanja Udruženja Bošnjaka Južne Australije-Bošnjački Mesdžid Adelaide i njegove registracije kao samostalne i neovisne organizacije, svih ovih godina, svaki džematski odbor je uz svesrdnu pomoć džematlija nastojao održavati i organizovati sve potrebne vjerske aktivnosti, ali i što bolje urediti i unaprijediti zajedničke prostorije mesdžida, bosanske sobe, kuhinje, abdesthane i ostalih pratećih prostorija, što je rezultiralo današnjim izgledom i funkcijom.

 


Bosanska soba u džematu


Obilježavanje 27. noći Ramzana, 2019. godina

Džemat Adelaide je imao povremeno imeme, koji su u džematu bili za vrijeme Ramazana. Imami koji su duže vremena službovali u džematu Adelaide su hafiz Ensar ef. Ćutahija, Izudin ef. Mezit i Ismet ef. Purdić. Bez obzira na ovakve okolnosti redovno je obavljana džuma namaz, a tokom mjeseca Ramazana obavljan je teravih namaz, organizovani zajednički iftari, te redovno klanjani i obilježavani bajrami. U skladu sa mogućnostima prikladno su obilježavane mubarek noći i drugi značajni datumi islamskog kalendara, a na prigodan način su obilježavane i godišnjice genocida u Srebrenici.

Prva hatma Kur’ana časnog, sa polaznicima mekteba


Susret sa premijerom Južne Australije Steven Marshall

Trenutno džemat Adelaide ima 180 porodica članova džemata, koji bezrezervno podržavaju i grade svoj džemat. U sklopu džemata djeuluje škola bosanskog jezika koja se vodi kao etnička škola u Vladi Južne Australije, a pri kojoj djeluje i mektebska nastava našega džemata.Trenutno naš mekteb broji šezdeset polaznika. Također, pri džematu djeluje i omladinski hor Halka, koji ukrašava sve vjerske aktivnosti u našem džematu. Pri džematu je također i Mreža mladih Adelaide, koja promoviše naše vjerske, kulturne i tradicionalne vrijednosti.


Predstavnici Rijaseta Mensur ef. Pašalić i Mensur ef. Karadža sa muftijom Jasmin ef. Bekrićem, imamima Islamske zajednice Bošnjaka u Australilji u džematu Adelaide


Džematski hor «Halka»


Donatorska večera u džematu, januar 2020.

KVIZ ISLAMSKOG ZNANJA

DODJELA PRIZNANJA NAŠIM UČENICIMA

Trenutno imamsku dužnost u Adelaidu obavlja imam Rijad ef. Jazvin.

U džematu se klanja pet dnevnih namaza, džuma-namaz, zikr se održava svakog četvrtka, predavanja se održavaju subotom. Mektebska škola sa školom jezika, subotom. Škola Kur’ana je petkom. U džematu se svakog mjeseca održava džematski porodični piknik.

Naš džemat je član Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, što ga čini članom jedinstvene Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svi važniji datumi iz historije naše zemlje se obilježavaju: Dan nezavisnosti, Dan državnosti, Genocid u Srebrenici, Prijedor.

Svakog mjeseca naše vrijedne džematlije prouče zajedničku hatmu Kur’ana časnog. Prošle godine pored hatme za žrtve genocida u Srebrenici, proučeno je oko tri stotine Jasina od strane naših džematlija.

Tokom ljetnog raspusta ove godine, održana je Ljetna škola u našem džematu, zajedno sa Al-Salam Academy iz Adelaida.

Petkom se u našem džematu održava Škola Kur’ana, koja trenutno ima 11 polaznika, a koji memorišu Kur’an, hvala Allahu, imamo djece već koja su naučila Amme džuz, i trenutno uče džuz Tebareke. Mi se zahvaljujemo svima onima koji podržavaju naše najmlađe na ovome putu.

Molimo Allaha Uzvišenog da sve one koji su do sada doprinosili i gradili naš džemat da ih Allah Uzvišeni nagradi, onima koji su preselili da im Gospodar podari Džennet, a nama koji smo još tu, da nam da snage, moći i imana da nastavimo i dalje graditi naš džemat na zadovoljstvo Boga Uzvišenog i svih naših dobrih Bošnjaka u Južnoj Australiji na temeljima vjere islama.

Za Akos.ba piše: Rijad Jazvin

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top