Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci u Danskoj pokazali da vole i misle na svoju domovinu

Bošnjaci u Danskoj pokazali da vole i misle na svoju domovinu

Da Bošnjaci koji žive na prostoru Kraljevine Danske, nisu zaboravili na svoju domovinu, i mjesta odakle su protjerani pokazuje i skup koji je upriličen u Danskom gradu Odenseu, gdje je u organizaciji džemata „SAFF“ Odense upriličeno obilježavanje 1 marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Gosti na ovome programu su bili Ambasador BiH u Kraljevini Danskoj nj.e. Haris Bašić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a g-din Senad Bratić i njegov savjetnik Mehmed Alić.

Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Na početku programa prisutne je poselamio i dobrodošlicu zaželio imam džemata „SAFF“ Odense i VD glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Danske Elmedin ef. Kadrić, koji se u svome obraćanju nakratko osvrnuo na Referendum o Nezavisnosti i potsjetio prisutne na nekoliko podataka vezanih za isti.

Nakon Elmedin ef. prisutnima se obratio Hamid Begović, potpredsjednik džemata „SAFF“ Odense, koji je u svome obraćanju kazao da će džemat „SAFF“ Odense i dalje nastaviti sa obilježavanjem datuma koji su od velikog značaja za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Slijedeći koji se obratio prisutnima bio je Ambasador BiH u Kraljevini Danskoj nj.e. Haris Bašić koji se u svome obraćanju zahvalio svima,a posebno džematu „SAFF“ Odense na dosadašnjoj saradnji i uputio čestitke džematu „SAFF“ Odense, na njegovom uspješnome radu, djelovanju i organizaciji, takođe je podsjetio prisutne na važnost da vole i koliko su u mogućnosti pomažu našu domovinu Bosnu i Hercegovinu,i da kada su god u mogućnosti posjete krajeve iz kojih potiču,nakratko se osvrnuo i pozvao prisutne na registraciju i odaziv na izbore koji će se održati ove godine u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini.

Postupajući po hadisu Božijeg Poslanika, Muhammeda a.s. koji kaže: “Ko nije zahvalan čjudima nije ni Bogu“,džemat „SAFF“ Odense se na skroman način zahavalio Ambasadoru nj.e.Harisu Bašiću za nesebičnu podršku i pomoć u radu džemata i Islamske Zajednice Bošnjaka Danske, zahvalnicu u ime džemata je uručio potresjednik džemata g-din Hamid Begović.

Slijedeći koji je uzeo učešća u programu bio je džematlija hadžija Sidik Gunić, koji je na sebi svojstven način i emotivno odrecitovao nekoliko stihova  o našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini.

Savjetnik Senada Bratiča, g-din Mehmed Alić se u svome obraćanju nakratko osvrnuo na važnost ulaganja u Bosnu i Hercegovinu,posebno u manji BH entitet RS-u.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Posljednji koji jegovorio na ovome skupu bio je potpredsjednik Narodne skupštine RS-e,g-din Senad Bratić.G-din Bratić je poselamio prisutne i prenio selame od Bošnjakog člana Predsjedništva g-dina Bakira Izetbegovića. G-din Bratić se takođe u svome obraćanju ukratko osvrnuo na uspješne Bošnjake-biznismene, koji su svoj biznis pokrenuli u manjem BH entitetu RS-a, i pozvao prisutne da pomažu Bosnu i Hercegovinu. Bratić je pozvao prisutne da se registruju i odazovu na izbore koji će ove godine biti u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Na kraju programa prisutne su svojim glasom pošastile aktivistkinje ženskog hora džemata „SAFF“ Odense, koje su izvele dvije ilahije,a osoba koja je zadužena da vodi brigu o hor-u je g-din Nihad Čirkić.

Poslije zvaničnog dijela programa pristni su se mogli počastiti kahvom, sokom i kolačima, a sve u pripremi ženskoga dijela džemata „SAFF“ Odense.

FARIS GUNIĆ

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top